2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kálmán, Tordai és Berg-ügynök közül a DK csatalova a legesélyesebb a II. kerületben

A Republikon Intézet a szavazási hajlandóságot is magasnak mérte a budai választókerületben.

A mérhetetlen Párbeszéd megrendelésére közvélemény-kutatást készített a Republikon Intézet a II. kerületben. Az eredmények szerint az intézet magas szavazási hajlandóságot mért: a megkérdezettek 79 százaléka azt mondta, hogy biztosan elmenne szavazni az országgyűlési választáson, további 14 százalék úgy válaszolt, hogy valószínűleg elmenne.

A felmérés alapján ha most vasárnap lennének a választások, a Republikon Intézet szerint magasan nyerne a moslék (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) listája.

Erre, vagyis az ellenzéki listára ugyanis a válaszadók 44 százaléka voksolna, míg a Fidesz-KDNP-re 29 százalék. 7 százalék a Magyar Kétfarkú Kutyapártot, 2 százalék a Mi Hazánkat választaná, 17 százalék pedig bizonytalan volt.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy mely jelöltre szavaznának. A kutatók Gór Csabával, a kormánypárt jelöltjével állították szembe az ellenzéki jelölteket, így Berg Dánielt, Tordai Bencét és Kálmán Olgát. (Itt nyert 2018-ban Varga Mihály miniszter, aki jövőre nem indul.)

Mindegyik kombináció esetében az ellenzéki jelölt áll jobban a felmérés szerint.

Ugyanakkor magas azoknak az aránya, akik nem tudják, kire voksolnának, illetve nem válaszoltak.

Az előválasztás biztos szavazói körében így állt fel a sorrend:

  • Kálmán Olga (22 százalék),
  • Tordai Bence (17)
  • Berg Dániel (8),
  • 53 százalék nem tudott, nem akart válaszolni.

A választókerületben megtartják az első ellenzéki vitát, Berg Dániel pénteki közleménye szerint mindkét vitapartnere, vagyis Tordai és Kálmán is elfogadták a kihívását. A vita lebonyolítására a Civil Választási Bizottságot (CVB) kérte fel a momentumos Berg, és a CVB elnöke, Magyar György ügyvéd jelezte, hogy vállalják a feladatot. Az időpontot és a részleteket még egyeztetik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató