2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Közös közleményben üzent a moslék: Orbán a tanárokra és a szülőkre hárítja a felelősséget

„Felszólítjuk a kormányt: ne játsszon több százezer magyar életével! Vonja vissza az óvodák és iskolák hétfői nyitását, és arról ne politikai alapon vagy telt házas focimeccseket kergető álmok miatt, hanem az aktuális járványadatok alapján döntsön, azután, hogy minden azt kérő pedagógus megkapta a második oltást, és eltelt a védettség kialakulásához szükséges idő.”

Közös közleményben reagált a szövetségre lépett hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) Orbán Viktor reggeli interjújára. Hétfőn kinyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, Orbán Viktor szerint meg kellett tenni ezt a lépést, hogy a szülők mihamarabb vissza tudjanak térni a munkába.

Az ellenzéki pártok közleményükben ugyanakkor azt írják, sokkal nagyobb az esélye a vírus terjedésének, ha úgy nyitnak ki az óvodák és iskolák, hogy a pedagógusoknak még nem megfelelő a védettségi szintjük. Az ellenzék megjegyzi, folyamatosan csökken a betegek és a kórházban ápoltak átlagéletkora, és egyre több fiatal kapja el a betegséget. Az iskolák nyitásával ráadásul a szülők is sokkal kitettebbek lesznek a fertőzésnek, mert sok esetben még nem kapták meg az oltást.

Maruzsa Zoltán szerint az a megoldás, hogy az intézményvezetők engedélyezhetik a gyerekek távollétét, ha a szülők tartanak attól, hogy gyermekük az iskolából hazaviheti a vírust. Ez azonban hazárdjáték – állítják az ellenzéki pártok, akik szerint Orbán Viktor a tanárokra és a szülőkre hárítja a felelősséget.

„A fertőzöttek és a halottak magas száma miatt a kormánynak kellene döntenie az online oktatás teljes körű fenntartásáról.

Orbán Viktor azonban nem nyújt segítséget, csak a magának megrendelt közvélemény-kutatások alapján hozza meg járványügyi intézkedéseit.”

A miniszterelnök péntek reggel elismerte a Kossuth rádióban, hogy mindig nehéz újraindítani az iskolákat, mert van, aki már dolgozni szeretne, más pedig még ellenzi a nyitást. A döntésnél figyelembe vették a bölcsődékben tapasztaltakat és a kórházi adatokat is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató