2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Francia történész: Orbán Viktor modell lehetne az uniónak

Kevin Bossuet szerint Orbán Viktor jól látta, hogy az uniós vakcinabeszerzés akadozik.

A francia történész a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjút, ahol elmondta: őt 33 évesen még nem oltották be, mert jelenleg Franciaországban csak az 55 év felettieket oltják. Mint mondta, annak ellenére nem kapott vakcinát, hogy tanárként dolgozik, és Emmanuel Macron többször is ígéretet tett a közhivatalnokok, a tanárok vagy a rendőrök beoltására.

EU és kelet

Mint mondta, a tanárok félnek visszamenni az iskolákba, de nem tudják felvenni az oltást, mert Franciaország az uniós vakcinabeszerzéshez ragaszkodik, így nincs elég oltóanyag. „Macron ehhez tartja magát és nem rendel keletről oltóanyagot” – mondta a történész, hozzátéve, hogyha Macron ezt megtette volna, a francia lakosság sokkal nagyobb százalékát beolthatták volna.

Orbán Viktor megint jól látta, hogy az unió lassú, lemaradt a folyamatok mögött.”

A történész szerint az, hogy Magyarország rendelt kínai és orosz vakcinát is, uniós átlagban ma a legbeoltottabb országok közé emelte hazánkat. Emiatt több mint 3 millió ember, a lakosság közel harmada megkapta már az oltást, Franciaországban ez a szám ennek a fele.

Nyugtalanító, hogyha az uniót követjük, nem tudjuk megvédeni a polgárokat. Macron abban hibázik, hogy européert játszik”

– mondta a történész , hozzátéve, hogy a francia elnöknek most inkább „patriótát kellene játszania”.

Akadozó oltási program

Bossuet leszögezte: nincs jó és rossz vakcina, „persze Macron elnök nem szereti Putyint, ezért nem vesz orosz vakcinát, de egy ilyen helyzetben a vakcina szidását el kéne felejteni, ez ostobaság.”

A történész szerint Franciaországban először a 75, aztán a 70, majd a 65 év felettieket oltották be, most pedig az 55 év felettieken van sor, viszont nincs elég vakcina. Macron ígérete szerint nyár végére mindenki megkapja az oltást, de mint a történész mondta, „ebben nem hiszünk, 66 millió ember él itt”.

A nagyhatalmi státus már a múlté, ez inkább a dekadencia időszaka. De ugyanez a helyzet az unióval is, jól látjuk tehetetlenségét.”

Orbán Viktor a példa 

Bousset arról is beszélt, hogy a magyar miniszterelnök a migrációs válság során is helyes döntést hozott, s „ahelyett hogy az újságírók egy része állandóan lehúzná és kritizálná őt, most példaként hozhatnák fel”.

A történész szerint Orbán Viktor az oltásokat tekintve is jó döntést hozott, mert a lakosság több, mint 30 százaléka már beoltott, az unióban ez a második legbeoltottabb nemzetet takarja.

Orbán Viktor modell lehetne az uniónak, hogyan kell megvédeni a saját lakosságát”

– szögezte le Bousset.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató