2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Jákob: Azt látják az emberek, hogy ez a Péter gyerek egy közülünk

Jákob interjút adott a Szabad Európának.

 

Miben maradt meg a Jobbik jobboldalisága?

A Jobbik elfogadott egy elvi nyilatkozatot 2020 elején, amely a pártot egy keresztényszociális értékrendet valló nemzeti néppártként határozza meg. A jobboldaliságunk legfőképpen ott érhető tetten, hogy valóban nemzetben gondolkodunk, mindenkit a nemzet részének tekintünk. Urambocsá még azokat is, akiket a Fidesz, például a szegénységük okán, kitaszított a nemzetből. Amikor én a melósokról, az egyszerű emberekről beszélek, a kisnyugdíjasokról, azt nem valamiféle baloldali értékrendtől fűtve teszem, hanem keresztény értékrend alapján. A kereszténység egyik legfőbb alapelve a szolidaritás, hogy álljunk ki egymás mellett, és vigyázzunk a másikra. Nemcsak a járvány idején, hanem akkor is, amikor ezt az országot kifosztják, és ezért egy megélhetési krízist kell, hogy átéljünk.

Fogalmazza már meg nekem, legyen szíves, a Fidesz és a Jobbik menekült-migráns politikája közti különbséget.

Mi azt gondoljuk, hogy Magyarországnak se szegény, se gazdag migránsra nincs szüksége. Ez egy alaptézis. A letelepedési kötvényesekre sem vágytunk, de a Fidesz úgy gondolta, hogy a migráns-kérdéssel nincs problémája egészen addig, amíg letelepedési kötvényesek fizetnek ezért. Majd később kamatostul fizetik vissza a kötvény értékét a magyar emberek.

A magyar emberek maguk is migránsok Nyugat-Európában. Nagyon szeretnénk őket visszacsábítani. A Fidesz migránsellenes politikát folytat a szavak szintjén. Nem tudom, járt-e mostanában Dél-Borsodban, Tiszaújváros környékén, én járok elég gyakran, hiszen a szülőföldem Borsod. Azt látom, hogy kinőtt a földből egy konténerváros, ha az ember nem tudná, hogy Borsodban van, azt gondolná, hogy valahol a török, szír határon egy menekülttábornál. De nem, ezt a konténervárost közel kétezer külföldi vendégmunkásnak építették fel egy olyan beruházásnál, amit 40 milliárd forinttal támogat az állam. Mert részben egy állami cég, a Mol valósítja meg. Hát milyen politika ez? Ez most egy bevándorlópárti politika a Fidesz részéről? Azt gondolom igen, hiszen olyan megyéről beszélünk, ahol fél év alatt 25%-kal nőtt a munkanélküliség. Van szakképzett munkaerő Borsodban, vannak szakképzett borsodiak külföldön, akik ugyanazt a melót végzik el, mondjuk Kazahsztánban, amit a törökök elvégeznek Dél-Borsodban. De valamiért a kormány azt gondolja, hogy neki jobb az olcsóbb keleti vendégmunkás, mint a magyar munkaerő megbecsülése.

A pártok, a szavazótáboraik beágyazottak a társadalomba. A régi MSZP-szavazók között nemcsak régi pártvezetőket találunk, hanem sok kisegzisztenciát, akinek a családja valahogyan kapcsolódott az állampárthoz, akár a Tanácsokon keresztül. Azt is tudjuk, hogy a volt SZDSZ-nek sok zsidó származású magyar szimpatizánsa volt. A Jobbik régi bázisa egy erősen nacionalista – ezt mint identitáspolitikát mondom –, rendpárti Magyarországban hitt. Kicserélődött ez a bázis? Mi jellemzi a mostanit? Hány százaléka ugyanaz, mint a tíz évvel ezelőtti?

Százalékosan nem tudom, azt viszont látom, hogy a legutóbbi kutatások alapján negyedév alatt negyedmillió új szavazót tudtunk megszólítani. Úgy erősödött a Jobbik, hogy a többi ellenzéki párt ezzel együtt nem gyengült: tényleg a bizonytalanok táborából tudtunk új embereket becsatornázni. Vannak olyan kutatások is, amelyek azt mutatják, hogy esetleg momentumos szavazók áramlanak minimális szinten a Jobbikhoz, de szerintem ez nem meghatározó. Bár tény, hogy az ellenzéki pártok között van közlekedési lehetőség. De nem ez a fontos, hanem hogy a bizonytalanokat meg tudjuk szólítani.
A szavazóink összetételéről is nagyjából világos képet adnak a kutatások. Vidéki, kisvárosias, falusias környezetben élő, alapvetően középfokú iskolai végzettséggel rendelkező választókról van szó. A 40 év alatti korosztályt tekintve a Fideszt is megelőzve, a legerősebb ‒ nem ellenzéki, hanem a legerősebb ‒ párt a Jobbik. Mögöttünk van az a vidéki közösség, tele fiatallal, akik el fogják, és el is tudják dönteni a kormányváltást 2022-ben.

Nagyon kicserélődött vagy nem cserélődött ki a Jobbik tábora?

Mindenki változik. Érdekességként mondom: a borsodi időközi országgyűlési választási kampányban felbukkantak olyan régi jobbikosok, akik 2012-ben távoztak a pártból, talán puhának találták a politikánkat”

Akkor nincs szükség odakacsintásra a régi táborhoz? Hogy most párizsizunk, de azért mi jól tudjuk, hogy kik is azok a zsidók?

Hogyan mondjam: a lélek sem vinne rá. Azok, akik korábban a Jobbikban zsidóztak, soha nem voltak a szívem csücskei. Azzal sem tudtam mit kezdeni, amikor Vona Gábor azt mondta, hogy ha kiderülne, hogy zsidó felmenői vannak, lemondana a pártelnökségről. Ezt betettem egy fiókba, és értetlenül néztem magam elé: ez most pontosan micsoda? De már nem Vona Gábor a Jobbik elnöke, hanem én, aki büszkén vállalja, hogy zsidó felmenői is vannak.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató