2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

Eredetileg 90 nap alatt kellett volna döntést hoznia a Facebook külsős szervezetének az előző amerikai elnök, Donald Trump tiltásáról, de a testület haladékot kért.

Még mindig nem jutott dűlőre a Facebook legfelsőbb bíróságának is nevezett Oversight Board abban az ügyben, melyben Donald Trump korábbi amerikai elnök tiltását vizsgálják. A testület azt mérlegeli, hogy a közösségi oldal valóban helyesen tette-e, amikor megvonta a republikánus vezető hozzáférését a Facebookhoz és az Instagramhoz. (A volt elnök emellett a Twitterre sem mehet vissza.)

A Facebook-bíróság egy külsős szerv, amely a közösségi oldal minden tevékenységétől elkülönülve hoz döntéseket – elsősorban a felhasználókat ért retorziókról, de a posztok törlésének hátterét is megvitatják. Mark Zuckerberg korábban többször hangoztatta, hogy a csoport működésére nincs ráhatása, az tőle, illetve a többi vezetőtől függetlenül bírál el ügyeket, gyakorlatilag bármilyen témában.

Ahogy azonban a legtöbb ilyen csoport, úgy a facebookos bíróság sem ülésezik mindig. Az egyes ügyek kivizsgálása pedig időigényes. Donald Trump esetében 90 napos határidővel dolgoztak, ám a szerv ennek lejárta után sem közölte, miként látja a tiltást, annak valóban meg kellett-e a történnie, vagy Zuckerbergék esetleg hibát követtek el.

A testület ezzel kapcsolatos közleményében – amelyet a The Verge is idézett – további haladékot kért, melynek elsődleges oka az ügyhöz beérkezett több mint 9000 megjegyzés, illetve annak áttekintése. Ebből az szűrhető le, hogy a szerv igen körültekintő módon dolgozik. A csapat ugyanakkor nincs könnyű helyzetben, mondhatni most először kell, hogy megvitasson egy igazán kényes témát.

A Facebook legfőbb felügyeleti szervét elsősorban jogászok alkotják, és egy magyar tagja is van. 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató