2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Bűnösnek mondták ki a George Floydot meggyilkoló rendőrt

Közel egy évvel az afroamerikai bűnöző George Floyd halála után Minnesota állam bíróságán az esküdtszék három vádpontban is bűnösnek találták Derek Chauvin volt rendőrt, aki egy igazoltatás során meggyilkolta a férfit.

Az esküdtszék kedden ítéletet hozott Derek Chauvin volt rendőrtiszt gyilkossági perében George Floyd halála, annak a fekete férfinak a halála ügyében, akit 2020. május 25-én a járdára szorítottak, a nyakán térdeltek, többször jelezte, hogy nem kap levegőt, de a járőr nem hallgatott így megfulladt - foglalta össze az AP a történtek előzményét.

Az ítéletet, amely két napon át tartó, mintegy 10 órás tanácskozás után született meg, késő délután olvasták volna fel a városban, amely a tavaly tavasszal kitörthöz hasonló zavargások lehetőségétől tart.

A bíróság épületét betonakadályokkal és szögesdróttal vették körül, és az ítélethirdetés előtt a nemzeti gárda és más rendfenntartó erők több ezer tagját vezényelték ki a bíróság épületéhez Minneapolisban.

A hat fehér és hat fekete vagy több etnikumból álló esküdtszék mérlegelte a vétlen emberölés, a szándékos emberölés és gondatlanságból elkövetett emberölés vádjait. A legsúlyosabb vádpontért - ez a magyar jogrendben előre megfontolt szándékból elkövetett emberölésnek felel meg - akár 40 év börtönbüntetés is kiszabható volt. Az esküdteknek egyhangú döntést kell hozniuk minden egyes vádpontban az ítélethozatalhoz vagy felmentéshez. Egyetlen elutasító döntés a tárgyalás érvénytelenségét eredményezte volna, bár az állam ezután újra bíróság elé állíthatná Chauvint.

A város az elmúlt napokban pattanásig feszültek az indulatok - nemcsak a Chauvin-ügy, hanem a 20 éves fekete férfi, Daunte Wright április 11-i megölése miatt, akit ismét rendőrök lőttek le egy igazoltatás során Minneapolis külvárosában, Brooklyn Centerben.

Kedden Joe Biden elnök az ügyről tett nyilatkozatában azt mondta, "elsöprő erejű". Közölte, hogy hétfőn beszélt Floyd családjával, és "csak elképzelni tudja, milyen nyomást és szorongást éreznek". "Ők egy jó család, és békére és nyugalomra szólítanak fel, bármi is legyen az ítélet" - mondta Biden. "Imádkozom, hogy az ítélet a helyes ítélet legyen" - zárta gondolatait, ügyelve arra, hogy ne foglaljon állást és ne helyezzen nyomást az esküdtszékre.

Floyd halálának ügyét, a rendőri brutalitásról, a diszkriminatív hatósági bánásmód körüli vitát beárnyékolta, hogy 2020-ban országszerte tüntetések, amit több alkalommal is fosztogatások követtek, sőt még fehér embereket is inzultáltak, de ezeket a CNN nevű csatornán békés megmozdulásoknak neveztek...

Összesen három vádpont volt, ezek közül mindháromban bűnös Chauvin. Sorrendben 40, 25 és 10 évet kaphat ezekért, a büntetések összeadódnak. Az viszont csak két hónap múlva derül ki, hogy pontosan hány évet kap.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató