2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

"A fekete amerikaiakkal másképpen bánnak minden egyes nap, félelemben élnek" - Obama is megszólalt a Floyd-ítélet után

A korábbi elnök a Facebookon kommentálta a Floyd-ügyben hozott ítéletet. Mint ismert, Derek Chauvin akár 40 évet is kaphat...

„Majdnem egy éve, hogy az egész világ a rendőr térde alatt elhunyt George Floyd ügyétől visszhangzik. Az eset freskókat és felvonulásokat inspirált, beszélgetéseket indított, és új törvényeket hívott életre. Egy alapvető kérdés viszont még megválaszolatlan maradt: vajon igazságot szolgáltatnak az ügyben?

Ebben az esetben végre megkaptuk a választ, de hogyha őszinték akarunk lenni magunkkal, tudjuk, hogy a valódi igazság többről szól, mint egy puszta határozat egyetlen esetben.

A valódi igazsághoz szükséges, hogy végre kimondjuk: a fekete amerikaiakkal másképpen bánnak minden egyes nap. Szükséges felismernünk, hogy barátaink, családjaink és polgártársaink milliói attól való félelemben élnek, hogy a rendvédelmi szervekkel való következő találkozásuk egyben az utolsó lesz. Szükséges még, hogy elvégezzük az olykor hálátlan, gyakran nehéz, de mindig szükséges munkát ahhoz, hogy azt az Amerikát, amelyet ismerünk, olyanná tegyük, amelyben hiszünk.

Ugyan a mai döntés egy szükségszerű lépés volt a haladás útján, ez még messze nem elegendő. Nem lankadhatunk. Végig kell vinnünk a konkrét reformokat, amelyek majd visszaszorítják, és végül felszámolják az igazságszolgáltatásunk faji elfogultságát. Meg kell dupláznunk az erőfeszítéseket a gazdasági lehetőségek bővítése érdekében a túl régóta marginalizált közösségek számára.

Harcunk közben erőt meríthetünk azon milliók kiállásából – kiváltképpen a fiatalokéból –, akik az elmúlt évben felvonultak, tiltakoztak, felszólaltak, leleplezve ezzel az egyenlőtlenségeket, majd végül változásra indítottak. Ma miattuk kerültünk közelebb az igazsághoz, nem pusztán a határozat miatt.

Michelle és én imádkozunk a Floyd családért abban a reményben, hogy végre megtalálják a békéjüket. Emellett pedig vállvetve állunk azokkal, akik elkötelezettek amellett, hogy minden amerikainak biztosítsák az igazság teljes mértékét, amelyet George-tól és másoktól megtagadtak.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató