2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Szombatig van levegője az elsüllyedt indonéz tengeralattjáró legénységének

Szombatig van elegendő oxigénje a Bali partjainál elsüllyedt indonéziai tengeralattjáró 700 méter mélyen tartózkodó legénységének, bizakodásra adhat okot a mentésnek kedvező jó időjárás és a tengeralattjáró jó állapota.

- jelentette be csütörtökön újságíróknak az ország haditengerészetének vezérkari főnöke, Judo Margono admirális. Azonban a haditengerészet szóvivője, Julius Widjojono admirális korábban már több, aggodalomra okot adó szempontot is felvetett; elmondása szerint ugyanis miközben a tengeralattjáró gyaníthatóan 600-700 méteres mélységben van, a járművet úgy tervezték, hogy 250-500 méteres mélységig merüljön. Ráadásul még mindig nem tudni, hogy mi lett a sorsa a hadihajón tartózkodó 53 főnek, sőt azt sem, hogy a mi magyarázza a szokványos 34 fős legénységen felüli többletlétszámot.

A 44 éves, német gyártmányú KRI Nanggala-402 típusú tengeralattjáróval helyi idő szerint szerdán kora reggel szakadt meg a kapcsolat, miután a hadihajó mintegy 95 kilométerre Bali szigetétől északra merülési parancsot kapott egy torpedóindítási gyakorlathoz. Joko Widodo indonéz elnök az elsődleges szakértői véleményeket ismertetve úgy vélte, hogy a nagy víznyomás hatására megrongálódhatott a tengeralattjáró üzemanyagtartálya.

Az indonéz védelmi minisztérium azt is bejelentette, hogy Ausztrália, India és Szingapúr is felajánlotta segítségét a mentéshez – utóbbi már el is indított a helyszínre egy speciális mentőhajót.

Az indonéz fegyveres erők elöregedett járművei és eszközei az elmúlt években több halálos balesethez vezettek. Csütörtöki sajtótájékoztatóján Prabovo Szubianto védelmi miniszter a mostani baleset kapcsán elkerülhetetlennek nevezte a fegyveres erők modernizálását. A Nanggala egyébként 2011-ben esett át teljes felújításon Dél-Koreában.

(MTI, The Drive)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató