2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Jön a dráma: Lengyelország kiléphet az Isztambuli Egyezményből

Az Európa Tanács egyezménye a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és azok megelőzéséről – mert ez a hivatalos neve – sok kritikát kapott azért, mert a genderideológiát hirdeti a család védelme ürügyén. Az aláírók közül – Magyarországhoz hasonlóan – Bulgária, Csehország, Szlovákia, Lettország és Litvánia sem ratifikálta, a névadó Törökország pedig ironikus módon kilépett.

Lengyelország olyan törvénnyel akarja felváltani az Egyezményt, ami megtiltaná az azonos neműek házasságát, és védené a megfogant magzat élethez való jogát. A lengyel igazságügy-minisztérium Horvátország, Csehország, Szlovákia és Szlovénia kormányát is megkereste, hogy régiós együttműködést alakítsanak ki a kérdésben. Nem világos, hogy a magyar kormánynak is küldtek-e levelet. Szlovénia már nyilatkozott arról, hogy az isztambuli egyezményt fontosnak tartja, az európai jogalkotást pedig kielégítőnek, tehát nem csatlakozik.

Az Ordo Iuris nevű lengyel polgári kezdeményezés európai kampányt indított annak érdekében, hogy az Európai Unió ne ratifikálja az Isztambuli Egyezményt, ugyanis ebben az esetben az eddig nem ratifikáló országokban is törvényerőre lépne. Szintén az Ordo Iuris készítette elő a lengyel törvénytervezetet, ami az egyezmény helyére lépne. Miután a civil szervezet összeszedte a szükséges százötvenezer aláírást, a lengyel parlamentnek foglalkoznia kell a törvénytervezettel, amelyet jelenleg a Szejm bizottságai vizsgálnak.

A javaslat abból indul ki, hogy a család meggyengülése vezetett a családi erőszak növekedéséhez, ezért erősíteni kell a család helyzetét a társadalmon belül, és a szülőknek nagyobb beleszólást kell engedni a gyermekek oktatásába. Az Ordo Iuris nem tartja magát radikálisnak, ezért az Isztambuli Egyezmény használható részeit is beemelnék, azzal azonban nem értenek egyet, hogy a bajok okozója a „genderegyenlőtlenség”. Sokkal inkább az alkoholizmus, a pornográfia, a társadalmi atomizáció, a családi kapcsolatok meggyengülése és a nyilvános térben a nők szexuális tárgyként kezelése táplálja az erőszakot.

Az új egyezmény lengyel terve már két éve kering európai civil szervezetek között, és sokan, köztük ezek hálózatai is támogatják. 2018-ban közép- és kelet-európai püspökök már felszólították kormányaikat az isztambuli egyezmény ratifikálásának elutasítására, illetve aláírásuk visszavonására. Az EU szakértői az európai jogalkotás aláásására tett kísérletnek tekintik a kezdeményezést, míg az Ordo Iuris arra hívja fel a figyelmet, hogy az Európai Bíróság jogalap nélkül támadja a hagyományos családot, és az azonos neműek házasságát ráerőszakolja az országokra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató