2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Német felmérések: a Zöldek megelőzték a CDU/CSU-t

Ismét átvették az első helyet a Zöldek a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségétől a pártok népszerűségi rangsorában Németországban – mutatta ki több felmérés. A Bild am Sonntag című vasárnapi lap megbízásából végzett közvélemény-kutatás szerint

a Zöldek országos választói támogatottsága 28 százalékra emelkedett,

miután a párt a nyilvánosság előtt folytatott viták és nagyobb belső harcok nélkül eldöntötte, majd bejelentette, hogy az eddigi gyakorlattal szakítva kancellárjelölt vezetésével indulnak a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás kampányában, és a feladatot Annalena Baerbock társelnök vállalja el.

 

Annalena Baerbock, a német Zöldek kancellárjelöltje, a párt társelnöke online sajtótájékoztatót tart Berlinben 2021. április 19-én.
MTI/AP/Reuters pool/Annegret Hilse

A 28 százalék 6 százalékpontos növekedés az egy héttel korábbi 22 százalékhoz képest, és a legmagasabb érték az Emnid német közvélemény-kutató cég méréseinek történetében. A CDU/CSU évtizedekig rendre az első helyet szerezte meg a közvélemény-kutatásokban és a Bundestag-választásokon. Az Emnid új adatai szerint a második helyen áll, támogatottsága egy hét alatt 2 százalékponttal 27 százalékra süllyedt. A két mérés közötti napokban a pártszövetség lezárta a nyilvánosság előtt folytatott és súlyos belső konfliktussal járó vitát a kancellárjelölt személyéről, eldöntötték, hogy a CDU-elnök Armin Laschet lesz a jelöltjük a szeptember 26-i Bundestag-választáson. A feladatot Markus Söder CSU-elnök is vállalta volna.

Egy másik felmérés, a politikai véleménykutatásokat az RTL csoport megrendelésére végző Forsa intézet mérése alapján is a Zöldek a legerősebb német párt.

Támogatottságuk a Forsa szerint is 28 százalékos

– egy hét alatt 5 százalékponttal emelkedett –, míg a CDU/CSU 21 százalékon áll, 7 százalékponttal gyengülve. A Zöldek második alkalommal előzték meg a CDU/CSU-t egyszerre több felmérésben. Először a 2019 májusában tartott európai parlamenti (EP-) választás utáni hetekben vették át az első helyet.

Az INSA közvélemény-kutató intézet legfrissebb, pénteken közzétett felmérése is szoros harcot vetít előre, de ebben még a CDU/CSU pártszövetség 1 százalékponttal megelőzi a Zöldeket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató