2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A Kúria szerint jogosan sztrájkoltak az SZFE tanárai

Végzésükben elismerték: a dolgozók akkor is sztrájkolhatnak, ha egy felsőoktatási intézmény önállósága kerül veszélybe.

A Kúria a múlt héten megerősítette, amit az ügyben korábban eljárt Fővárosi Ítélőtábla már kétszer is megállapított: jogszerű volt az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanárai által tavaly szeptemberben kezdeményezett sztrájk – számolt be a tanárok jogi képviselőjét adó Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) közleményéről a hvg.hu.

Eszerint a Kúria elismerte a végzésében, hogy a dolgozók nem csak az alacsony bér, vagy a rossz munkakörülmények ellen sztrájkolhatnak, hanem akkor is, ha egy felsőoktatási intézmény önállósága kerül veszélybe, így az SZFE-s tanárok 8 pontban megfogalmazott követelésének mindegyike megállja a helyét.

A sztrájk még tavaly október elsején kezdődött, azon a napon, amikor lejárt az intézmény átszervezése miatt távozó vezetőség felmondási ideje, és amikor munkába állt Szarka Gábor az egyetem kancellárjaként. A dolgozók azért szüntették be a munkát, mert úgy érezték, hogy a kormány egyeztetés nélkül alakította át az egyetemet alapítványi intézménnyé, és vonta el az egyetem autonómiáját. Az új vezetés szinte azonnal megtámadta a sztrájk jogszerűségét.

A Fővárosi Törvényszék ezt először jogellenesnek találta, de az oktatók fellebbezést nyújtottak be. A bíróság ezután másodfokon, majd újra elsőfokon jogszerűnek ítélte a sztrájkot, melynek befejezését az oktatók február 19-én jelentették be.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató