2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Nagyon kiakadt a moslék: Gyurcsány azt írta, „korai az öröm kisfiúk”

A kormány a kétharmaddal szavazta meg azokat a törvényjavaslatokat, ami alapján alapítványi fenntartás alá kerül a magyar felsőoktatás nagy része.

„A közvagyon magánalapítványokba való kiszervezése túlzás nélkül hazaárulás” – kezdte Szél Bernadett a Facebook-oldalán még a voksolás előtt. A politikus úgy fogalmazott, hogy a döntéssel több ezer milliárdnyi közös vagyon kerül ingyen a fideszes politikusok irányította magánalapítványokhoz.

„Kevesen tudják, de a törvény szerint a vagyon egy részét aztán szabadon értékesíthetik az alapítványok, annyi megkötés lesz, hogy az államnak 90 napos elővásárlási joga lesz az ingyen átadott (!!!) vagyonra. Vagyis újra fizetnünk kell majd azért, amitől most ingyen válunk meg. Árulás? Az” – folytatta Szél Bernadett.

A Momentum országgyűlési képviselője, Hajnal Miklós gyásznapnak nevezte a szavazást. Arra hívta fel a figyelmet, hogy huszonegy állami egyetemből már nyolcat magánalapítvány működtet – többek között a Corvinust is  –, és ez a szám csak nőni fog.

„Ezekben az intézményekben már nem a rektor, hanem a Fidesz embereivel, sokszor kormánytagokkal kitömött alapítvány dönti el, hogy ki taníthat itt, és ellenőrzi a költségvetést is” – magyarázta Hajnal Miklós az ellenzéki álláspontot, és hozzátette, hogy szerintük mindez csak a kezdet, és a magyar állam a milliárdos nagyvállalatokban, például a MOL olajtársaságban és a Richter gyógyszergyárban meglévő részvényeit is magánalapítványoknak adná át.

A Jobbik elnöke ennél jóval rövidebben fogalmazott a posztjában: „Privatizálnak a fiúk. Lopnak” – írta a Facebookon Jakab Péter.

Szerinte ez annak a jele, hogy a kormány a bukásra készül.

Jakabhoz hasonlóan a Momentum elnöke szintén arról írt, hogy

„Orbánék így készülnek a vereségre”.

Fekete-Győr András hazaárulásnak nevezte a megszavazott javaslatokat. 

Gyurcsány Ferenc ugyancsak megszólalt, ő „hígagyúaknak” titulálta a kormányt.

 „Tényleg azt hiszik, hogy a következő kormány nem fog tudni semmit tenni az ellen, hogy alapítványokba lopják az állami vagyont? Ha ezt hiszik, tényleg hígagyúak. Korai az öröm kisfiúk”

– írta a DK elnöke.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató