2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Szijjártó: Az ellenzék aggodalma megalapozatlan, soha nem látott pénzügyi lehetőség az egyetemeknek

Az átstrukturálással az egyetemek olyan új pénzügyi lehetőségekhez jutnak, amelyekhez fogható korábban soha nem volt. “Mi ettől azt várjuk, hogy az egyetemi világ a magyar gazdaság növekedési motorjává váljon” - jelentette ki Szijjártó Péter a kérdésünkre, miután a parlament ma megszavazta az egyetemi alapítványokat, és a sok száz milliárdos vagyonjuttatásukat.

A moslék vergődésérők ITT OLVASHATSZ!

Az ellenzék aggodalmát megalapozatlannak tartom, és meg fogják látni ők is, hogy ez egy helyes döntés volt

- reagált Szijjártó Péter a kérdesünkre, hogy ma döntött a parlament az egyetemi alapítványok létrehozásáról,a vagyonjuttatásukról, és az ellenzék tiltakozik, óriási a felháborodásuk, mert így “a közvagyon elveszti közvagyon jellegét”, és a kormány által delegált kurátorok nem visszahívhatóak.

Szijjártó Péter, aki a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kurátora, a kérdésünkre azt mondta: “abban egyet kell értenünk, hogy az egyetemek jövője Magyarország jövőjét jelenti”. 

Szerinte most, amikor a világ gazdasága drámai, drasztikus átalakulás előtt áll “és a digitalizáció, az innováció, a kutatásfejlesztés szerepe olyan nagy lesz, mint még soha nem volt, olyan erős egyetemi világra van szükségünk, amely a gazdasággal magával a lehető legszorosabb együttműködésben van".

Hogy az egyetemi világ a lehető legjobban tudjon hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez és ahhoz, hogy Magyarország gazdasági erősségeit kihasználja.

Szijjártó Péter a válaszában kifejtette, hogy “az innováció és kutatásfejlesztés terén nagyon sok ilyen van, ezért egy átalakított struktúrájú egyetemi világ sokkal jobban meg tud felelni majd ennek a kihívásnak”.

A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: az átstrukturálásnak az egyetemek a legnagyobb nyertesei, hiszen olyan új pénzügyi lehetőségekhez jutnak, amelyekhez fogható korábban soha nem volt. “Mi ettől azt várjuk, hogy a magyar egyetemi világ a magyar gazdaság növekedési motorjává váljon”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató