2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A Gyurcsány-párt nem támogatja az őshonos kisebbségek ügyét

A szerdai parlamenti szavazáson a Demokratikus Koalíció egyik képviselője nemmel szavazott a DK további hét képviselője pedig nem vett részt a voksolásban.

Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke terjesztette az Országgyűlés elé a Minority SafePack támogatásáról szóló nyilatkozatot. A képviselő, szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, az Európai Bizottság történelmi lehetőséget szalasztott el azzal, hogy lesöpörte a Minority SafePack kezdeményezést.
 
Az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke kiemelte, ez nem csak magyar ügy, 50 millió őshonos közösséghez tartozó európai polgár ügye.
 
A magyar Országgyűlés egy ellenszavazattal, hét tartózkodás mellett állt ki szerdán a Minority SafePack kezdeményezés mellett - hangsúlyozta Pánczél Károly.
 
Az Európai Bizottság elutasítása ellen jogi és politikai úton is fellépnek a kezdeményezők, utóbbira jó példa a magyar Országgyűlés határozata - tette hozzá a Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke.
 
A sajtótájékoztatón szót kapott Vincze Loránt, EP-képviselő (RMDSZ), a FUEN elnöke, a kezdeményezés operatív vezetője, Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke, Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke, Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő (MPP), az Emberi jogi bizottság tagja, Őry Péter polgármester, a Pro Civis Társulás elnöke, Ritter Imre nemzetiségi képviselő, a Magyarországi nemzetiségek bizottsága elnöke, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke.
 
A sajtótájékoztató résztvevői az Európai Bizottság döntése nyomán kibontakozott szolidaritási mozgalom néhány további állásfoglalását is bemutatták, melyek a Minority SafePack – Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés továbbvitelét támogatják.

A Pro Civis polgári társulás kezdeményezésére felvidéki polgármesterek, megyei képviselők nyilatkozatban álltak ki a Minority SafePack mellett.
 
Forrás: ma7.sk

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató