2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A Jobbik szerint „Orbánék tolvajlása felér egy második Trianonnal”

Az ellenzéki párt szerint az egyetemi modellváltással ezermilliárdok kerültek káderek által vezetett fideszes alapítványokba.

„Az szinte biztos, hogy a trianoni országrablás óta nem loptak ennyit a magyaroktól, mint amennyit az elmúlt több mint tíz év alatt Orbánék” – kezdi közleményét a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Az ellenzéki párt így reagált arra, hogy kedden a parlament megszavazta az egyetemi modellváltást biztosító alapítványi struktúrát.

„Ép ésszel felfoghatatlan mennyiségű közvagyon”

A párt szerint a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvények megszavazásával „ép ésszel felfoghatatlan mennyiségű közvagyon” került át az egyetemek működését biztosító alapítványokhoz. „Többek között egy tucat egyetem, számtalan állami ingatlan, köztük felbecsülhetetlen értékű középületek, kikötők és konkrét részvénycsomagok kerültek a fideszes alapítványok tulajdonába, amelyek kuratóriumait az Orbán-család strómanjaival és szolgalelkű fideszes káderekkel töltötték, töltik majd fel” – áll a közleményben.

Bezzeg a rendszerváltáskor

Az ellenzéki összefogásban többek között az MSZP-vel is szövetségben álló Jobbik a parlament döntését a rendszerváltás idei spontán privatizációnál is „durvább és pofátlanabb lopásnak” tartja. Mint írják:

a kilencvenes években történő magánosításnál legalább a látszatra adtak, és volt valamiféle ellentételezés”.

Összeesküvés-elméletek és revízió

A Jobbik szerint a döntést megelőző alaptörvény-módosítás hátterében az állt, hogy „egy esetleges kormányváltás esetén az alapítványokhoz csak kétharmados többséggel lehessen hozzányúlni”. Véleményük szerint az egyetemi modellváltás a Fidesz hatalmának a megőrzését szolgálja.

„Mindent vissza, mindent vissza, mindent, mindent vissza!” – olvasható a közlemény végén, utalva az elején elhangzott Trianon-hasonlathoz. Emellett a párt hozzáteszi azt is, hogy „nem lesz védelem és nem lesz kegyelem!”. Kiemelik zárásképpen, hogy a „néppárti Jobbik” továbbra sem fog nyugodni, „amíg meg nem fizetnek a tolvajok, és végre jólétben nem élhetnek a magyarok!”

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató