2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Oroszok megfenyegették a románokat: jobban tennék, ha nem keverednének katonai kalandokba

A bukaresti orosz nagykövet „tanácsát” fenyegetésként fogták fel a román külügyben, és természetesen nem hagyták válasz nélkül sem. 

Romániának inkább aggódnia kellene, nehogy „forrófejűek által kiötlött katonai kalandokba keveredjen” – üzente az orosz nagykövet egy Facebook-bejegyzésben, román hírmagyarázók szerint utalva az Ukrajna területén tartózkodó román katonai erőkre.

A külügy válasza sem késlekedhetett, Bogdan Aurescu külügyminiszter pedig „románosan” felelt az általa „fenyegetésként” felfogott üzenetre. Aurescu szerint Moszkva még mindig nem értette meg, hogy amióta Románia csatlakozott a NATO-hoz, Románia a NATO-val egyenlő. Románia tagsága a saját biztonságát szavatolja, ugyanakkor minden, Romániát érő fenyegetés egyben a NATO-nak is szól.

Valerij Kuzmin egyébként a régi kommunista paneleket felmondva azzal is hergelte a román kollégákat, hogy az egykori jó orosz–román viszony kapcsán kiemelte: az oroszok (ezúttal a nagykövet tett egyenlőségjelet Oroszország és a Szovjetunió között) nélkül Észak-Erdély sohasem kerülhetett volna vissza Romániához.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató