2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Török Gábor megalázta Dobrevet, szerinte a legszarabb ellenzéki jelölt Klára

A politológus szerint a Fidesznek és az ellenzéknek a tábora kb. ugyanakkora és nagyon kis dolgok dönthetnek. Az ideális ellenzéki miniszterelnökjelölt egy egybegyúrt Karácsony-Jakab lenne, az előválasztásról még nem tudni, hogy építeni fog, vagy rombolni.

A 2022-es választás nagyon más lesz, mint az előzőek, 2010 óta először nem tét nélkül fog zajlani, mert az ellenzék feljött a pályára. Ugyanakkor még mindig a Fidesz az esélyesebb az erőforrásbeli előnye miatt – mondta Török Gábor politológus a Magyar Narancsnak adott interjújában.

Török szerint az ellenzéknek azzal is meg kell küzdenie, hogy egy "többfejű sárkánynak" kell szembeszállnia egy egyfejűvel (a Fidesz) és az utóbbiak sokkal hatékonyabbak. Úgy gondolja, hogy a koronavírus-járvány kezelésének kormányzati kezelése lesz az egyik legfontosabb kampánytéma, ami viszont – az előző választásokhoz képest, amikor a Fidesz adta a témákat, mint a rezsicsökkentés, vagy a migráció – már nem egyoldalú, vagyis az ellenzék is fel tudja építeni az álláspontját, sikeresen érvelhet.

A jövő évi választáson a politológus szerint nagyon kis dolgok fognak dönteni, mivel a két szavazótábor mérete kb. megegyezik. Török szerint az is lehet, hogy nem a listás eredmény lesz a döntő, a billegő körzetekben akár néhány tízezer szavazó elrendeződése is meghatározhatja, kinek lesz abszolút többsége a Parlamentben. TÖrök szerint több biztonytalansági tényező is akad, nem tudni például, hogy az ellenzéki együttműködés nem kap-e léket, illetve az előválasztás építeni fog, vagy rombolni.

Török az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekről is beszélt. Azt mondta, hogy Dobrev Klára győzelme lenne a legjobb a Fidesznek az előválasztáson, mert az ő jelöltsége hozná a legnehezebb helyzetbe az ellenzéki együttműködést. Szerinte veszélybe kerülhetne a jobbikos és a momentumos szavazók elkötelezettsége, azt pedig nehezen hiszi, hogy Dobrev jelentős számban vonzana be szavazókat. Míg Jakab Péter (Jobbik) a kistelepülések szavazóit tudja bevonzani, addig Karácsony Gergely a nagyvárosi környezetben népszerű. Az lenne a legjobb, ha őket össze lehetne gyúrni – mondta.

A Fideszről is szó esett. Török, úgy látja, hogy elindult egy felkészülés arra az esetre, ha elveszítenék a jövő évi választást. Meggyőződése, hogy Orbán Viktornak van arra politikai stratégiája, mi van akkor, ha ellenzékből kell politizálnia.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató