2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Gulyás Gergely: holnap elérhetjük a 4 millió beoltottat, ötmillió oltott után lehet lakodalmakat tartani

Négymillió beoltottnál a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, az üzletekben este 11-ig lehet vásárolni. Ötmillió beoltott elérésekor szeretnék feloldani a lakodalmakra vonatkozó tilalmat, ezt a számot május 10-e után érhetjük el.

Gulyás Gergely elmondta, tegnap két kormányülés is volt, de előbba "rendes" kormányülésről számolt be. Elmondta, hogy a kormány megállapította az oltási helyzettel kapcsolatban: megnyugtató, hogy az EU-n belül kiemelkedő a magyarországi oltások sebessége. Bár a harmadik hullám hazánkat is súlyosan érintette, az oltásoknak köszönhetően csökkent a fertőzések és halálozások száma. Továbbra is mindenkit oltásra biztatnak, az oltásoknak köszönhető, hogy el tudtuk kezdeni az újraindítást.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint holnap elérhetjük a 4 millió beoltottat, így tudnak dönteni az újraindításról. A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, az üzletekben este 11-ig lehet vásárolni. Este 11-ig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, itt a gyerekeknek nincs szüksége védettségi igazolványra, csak a felnőtteknek, ugyanez igaz a szállodákra is.

Nyitnak a színházak, mozik és könyvtárak. A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11-ig a sportrendezvényeket is látogathajták. Szerinte azért haladunk a nyitésban gyorsabban, mint Európa más országai, mert az oltottság is magasabb, de szerinte tudomásul kell venni, hogy csak a védettséggel rendelkezők léphetnek be egyes helyekre. Ezért szigorú változások jönnek, a hamis védettségi igazolvány okirathamisításnak fog minősülni, de szigorúan szabályozzák ezeknek a helyeknek a felelősségét is, súlyos pénzbírságot kaphatnak (100 ezertől akár 1 millió forintig), ha nem ellenőrzik a védettséget belépés előtt.

A magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban egyelőre fennmaradnak a korlátozások.

A kormány az 5 millió oltás elérésekor a lakodalmakra vonatkozó tiltást szeretné feloldani, ezt számítások szerint a május 10-i héten el tudjuk érni.

Volt egy járványügyi konzultáció, ahol az emberek 80 százaléka az intézkedések fokozatos visszavonása mellett foglalt állást, háromnegyedük pedig azt szeretné, hogy a korlátozások alól kapjanak mentességet, akik védettek. Gulyás szerint most nincs akadálya annak, hogy aki be akarja oltatni magát, ezt megtegye, mint fogalmazott: nincs ok irigységre.

"Félelmet kelt az oltásellenes kampány"

A baloldali oltásellenes kampány sokakban keltett félelmet vagy bizonytalanságot - mondta a miniszter. Szerinte baloldali politikusok itthon és külföldön is arról beszélnek, hogy a keleti vakcinák nem megfelelőek, ezt viszont a tények nem támasztják alá. Nyilvántartják az eeszt-ben azt, ha valaki oltást kap, azt is, hogy milyet kap, és azt is, ha ezt követően orvosi kezelésre szorul, ezeket az adatokat nyilvánosságra hozták. Kialakult egy közéleti vita, amit Gulyás pozitívan értékel, szerinte viszont egy dolgot a táblázat egyértelműen igazol: hogy minden oltás hatásos. Nem érdemes semmilyen baloldali oltásellenes kampánynak hinni - fogalmazott.

Védettségi igazolvány

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban számtalan panaszt kaptak a kormányhivatalok. Az oltást beadó orvosnak a feladata, hogy a szolgáltatási térben az oltás tényét rögzítse, ezt az orvosok nagy része meg is teszi. Ha valaki nem kap oltási igazolványt, ő maga is tudja ellenőrizni, hogy az oltást az orvos feltüntette-e az eeszt-ben. Arra kérik az orvosokat, hogy minden oltást, amit korábban adtak be vagy most adnak be, azt a lehető leghamarabb tüntessék itt fel. Ha megjelenik, a Belügymminisztérium automatikusan intézkedik a kártya kiadásáról, átlagosan 10 nap alatt érkezik meg a kártya az oltotthoz. Gulyás jelezte, hogy az egyik legnagyobb logisztikai akciója ez az elmúlt évtizedeknek, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban tudják pótolni, ha valaki esetleg mulasztott az igazolványokkal kapcsolatban. Holnap reggel az operatív törzs ülésezik, ott valószínűleg az eljárásra vonatkozó döntés fog születni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató