2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Gyorselemzés: Így verheti szét a Dobrev-Gyurcsány páros az ellenzéki előválasztást

Dobrev Klára várhatóan vasárnap jelenti be a miniszterelnök-jelölti indulását. Gyurcsány Ferenc feleségének esetleges előválasztási győzelme ugyanakkor könnyen megpecsételheti a baloldal sorsát a 2022-es választáson.

Gyorselemzés:
- „Anyák napján bemutatjuk az embert, aki az elmúlt időszakban megtett 4320 kilométert, felkeresett 39 települést, beszélgetett 71 emberrel és meghallgatott több száz problémát, hogy bemutassa nekünk a Kevesek Magyarországát” – áll Gyurcsány Ferenc pártjának a Facebook-eseménynél. A bejelentő rendezvényt vasárnap 15 órától élőben közvetítik majd.
- Gyurcsány Ferenc felesége az egyik legelutasítottabb magyarországi politikus (a Medián februári adatai szerint az emberek 39%-a biztosan nem szavazna rá soha), ugyanakkor a baloldali keménymagon belül van egy viszonylag magas támogatottsága, a DK pedig a legaktívabb szavazótáborral rendelkezik a baloldalon belül. Ez komoly versenyelőny, hiszen az előválasztás eredményét majd a pár százezres baloldali keménymag fogja eldönteni.
- Ugyancsak kedvező lehet Dobrev Klárának, hogy Gyurcsány Ferenc erős érdekérvényesítő képességének köszönhetően elérte a tárgyalások során azt, hogy az előválasztás második fordulójába ne kettő, hanem három jelölt kerülhessen majd be. Így az elutasított, de a baloldalon belül erős Dobrevvel szemben megoszlanak majd a vele nem szimpatizáló szavazatok, tehát könnyen ő lehet a nevető harmadik.
- Ezzel egy olyan forgatókönyv valósulhat meg, ami a lehető legrosszabb lenne a baloldali szivárványkoalíció számára: Dobrev Klárával nem hogy a bizonytalanokról, de még a baloldali szavazók egy jelentős részéről is lemondhatnának. Gyakorlatilag megpecsételné a baloldal sorsát a 2022-es választáson.

- Az eddig bejelentett jelöltek mellett várhatóan a nem túl határozott Karácsony Gergely is hamarosan előáll azzal, hogy elindul a baloldali előválasztáson. Ugyanakkor ő sem népszerű minden társadalmi csoportban, ami egyébként az egész baloldal egyik legnagyobb problémája: ugyanis míg Orbán Viktor minden társadalmi csoportban népszerű politikus, addig ezt a baloldali jelöltek egyike sem tudja elmondani magáról.- írta Deák Dániel a Facebook-oldalán.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató