2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Már az EU migránsokért felelős nagyasszonya is elismerte, hogy elbukott a betelepítési tervük

Deák Dániel írása

Súlyos beismerés: Ylva Johansson belügyi uniós biztos elismerte, hogy megbukott az EU illegális migránsok kitoloncolására vonatkozó eddigi terve. A magyar kormány már 2015 óta erre a veszélyre figyelmeztet!

Ma már tehát az EU is elismeri – még ha nem is mondják így ki –, hogy ebben a kérdésben is igaza volt Orbán Viktornak!



- Ylva Johansson belügyi uniós biztos ismertette: mindössze egyharmada tér vissza a származási országába azoknak a migránsoknak, akiknek a tagállami hatóságok visszautasítják a menedékkérelmét, és nekik is kevesebb mint egyharmaduk teszi ezt önszántából.

- Ráadásul a kiutasítások komoly összegekbe kerülnek: az Európai Parlament kutatószolgálatának számításai szerint a kitoloncolás – vagyis mikor a visszautasított menedékkérőt akarata ellenére visznek vissza a származási országába – átlagosan 3414 euróba kerül, ha az EU területéről, és körülbelül 2500 euróba, ha egy tranzitországból hajtják végre.

- A helyzet orvoslárása az elutasított menedékkérők önkéntes visszatérését szorgalmazó stratégiát mutatott be tegnap az Európai Bizottság. A jogi és politikai eszközökből álló csomag a Bizottság szeptemberben beharangozott migrációs és menekültügyi tervezetének része. Erősen kérdéses ugyanakkor, hogy ez a javaslat valóban megoldást jelent-e majd a problémára.

- Orbán Viktor már 2015-ben felhívta a figyelmet erre a problémára, mint akkor fogalmazott: a legnagyobb probléma a migrációval, hogy „ha egyszer ide bejönnek, többet nem tudunk megszabadulni tőlük.”

- Ez a várakozás beigazolódott, ma már az EU is elismeri, hogy csődöt mondtak az illegális migránsok kiutasításában. Ezért lett volna érdemes hallgatni a magyar kormány javaslatára, miszerint az EU területén kívül bírálják el a menedékkérelmeket!

Itt van például a liberális 444.hu 2015-ös cikke arról, hogy mi volt Orbán Viktor akkori javaslata. A magyar miniszterelnök már akkor is egyértelművé tette, hogy az ilyen problémák miatt nem kéne beengedni az illegális bevándorlókat az EU területére. Akkor azt javasolta, hogy Brüsszelnek inkább Görögországra kellene nagyobb nyomást gyakorolnia, mert az évek óta nem védi az unió külső határait. Mint mondta, "nem is lenne az egész menekültválság, ha Görögország eleget tenne kötelezettségeinek" - írja Deák Dániel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató