2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Migránsgyilkosnak nevezte az európai határrendészetet több liberális NGO

Az elmúlt napok során bekövetkezett 130 haláleset azoknak a lelkiismeretén szárad, akik meghívják a bevándorlókat erre a veszélyes útra, ezek pedig éppen az NGO-k – közölte Salvini. A Földközi-tengeren működő NGO-k nyílt levélben arra kérik az ENSZ menekültügyi főbiztosát (UNCHR) és a Nemzetközi Migrációs szervezetet (IOM), hogy állítsák le a migránsok visszaszállítását Líbiába. Közben vita alakult ki a líbiai partiőrség és a civil szervezetek között is, de az olasz kormánykoalícióban is újabb feszültséget keltett a bevándorlás kérdése.

A civil szervezetek azután helyeztek nyomást az ENSZ intézményeire, hogy múlt hét szerdán egy migránsokkal túlterhelt embercsempész hajó felborult a Földközi-tengeren. A civil szervezetek becslései szerint, növekedni fog a Líbiából Olaszországba indulók száma, és

szerintük „az európai határrendszer továbbra is gyilkolni fog, ha nem nyitják meg a kikötőket. Az állami szereplők és a Frontex csak a határokat akarják megvédeni, és nem az embereket."

 
Az Alarm Phone nevű szervezet szerint az európai határvédelmi rendszereket egyszerűen "meg kell szüntetni és létre kell hozni egy polgári mentési koordinációs központot, amelynek célja a migránsok biztonságos Európába szállítása". Ez azt jelentené, hogy a nem kormányzati szervezetek uniós támogatással felállítanának egy koordinációs központot, amin keresztül a hajóikkal szabadon hozhatnának illegális bevándorlókat a kontinensre.
 
Az Alarm Phone korábban nem csak az európai, hanem a líbiai határőrséget is támadta, mivel szerintük "130 embert, az európai és a líbiai hatóságok hagytak megfulladni". A vádakra Massoud Abdelsamad parancsnok, a Tripoli Haditengerészet szóvivője reagált és abszolút hazugságnak minősítette a nem kormányzati szervezetek vádját.
 
"Megkaptuk a vészhívást, és al-khoms-i egységet közvetlenül a Máltától és Olaszországtól kapott koordinátákhoz küldtük", magyarázta a vezető tiszt. A hat méter magas hullámok ellenére a líbiaiaknak sikerült megtalálniuk a két gumicsónak egyikét, ezzel megmentve 106 migránst.
 
A francia Sos Mediterranee civil szervezet, amely az Ocean Viking hajójával megtalálta az elsüllyedt gumicsónak maradványait, #BastaMortiInMare hashtaggel elindított egy kampányt, amiben a líbiai és az európai határvédelmi szervezeteket teszik felelőssé a halálesetek miatt.
 
A baleset után az ENSZ alszervezetei is támogatni kezdték az NGO-k kezdeményezéseit. Az UNHCR és az IOM a földközi-tengeri mentési műveletek sűrítését szorgalmazza, illetve támogatja a migránsok nem biztonságos kikötőkbe történő visszaszállításának megállítását és egy leszállási mechanizmus létrehozását.
 
A líbiai parti őrség elleni hangulatkeltés után az Il Giornale közzétett egy hangfelvételt, amely bemutatja, hogy előfordul, hogy maguk a nem kormányzati szervezetek riasztják a líbiai határőrséget migránsok megsegítésére.
 
Március 27-én a Sea-Watch civil szervezet, Seabird repülőgépe azonosított néhány felfújható csónakot, amelyek elhagyták Líbiát. A hangfelvételből kiderül, hogy a repülő pilótája minden állomás felé vészjelzéseket küldött, ami szerint 50 ember azonnali segítségre szorul. A felvétel végén a líbiai parti őrség járőrhajója válaszol, és kéri a koordináták megismétlését. A Sea-Watch civil szervezet, a többi NGO-csoporthoz hasonlóan vitatja a líbiai partiőrség embermentő aktivitását, de ebben az esetben a repülő pilótája a parti őrség segítségét kérte, és átadta az illegális bevándorlókat a parti őrségnek annak ellenére, hogy a nem kormányzati szervezetek álláspontja szerint nem szabad visszavinni Líbiában az illegális migránsokat, mert ott "fogolytáborokba" zárják őket.
 
A bevándorlás témája feszültséget keltett az olasz kormánykoalíció pártjai között is, miután a Demokrata Párt vezetője, Enrico Letta, élő interjút adott a Raitre Mezz'ora műsorban.
 
A műsorban Letta beszélt a bevándorlással kapcsolatban a nem alkuképes értékekről, és többször is megjegyzést tett Matteo Salvini és a jobbközép pártok álláspontjára, akik a civil szervezeteket teszik felelőssé a növekvő halálozásokért. Salvini szerint valójában az elmúlt napok során bekövetkezett 130 haláleset "azoknak a lelkiismeretén szárad, akik meghívják a bevándorlókat erre a veszélyes útra". A volt belügyminiszter erről közösségi oldalán írt.
 
Erre reagálva Enrico Letta Salvinit ismét támadva úgy válaszolt, hogy "vannak olyan kérdések, amelyek nem tárgyalhatók. A szavazatok elveszhetnek, de a méltóság nem, és ha az embereket arra kényszerítik, hogy meghaljanak a tengerben, akkor törvénysértést követnek el. Az embereket meg kell menteni, függetlenül attól, hogy migránsok-e vagy sem", jelentette ki a párt főtitkára, majd hozzátette, hogy támogatja a civil szervezeteket.
 
Letta álláspontja reakciókat váltott ki a többi jobbközép párt képviselőiből is.
 
"Enrico Letta felelőtlen bevándorlási politikát javasol az interjúiban. A Demokrata Párt által javasolt nyitott kikötők terveit el kell utasítani, mert Olaszországnak biztonságra van szüksége, nem invázióra", jelentette ki a Forza Italia szenátora, Maurizio Gasparri.
 
A Liga egyik vezetője, Giancarlo Giorgetti pedig úgy fogalmazott, hogy "Letta szándékosan szabotálja a kormányt, mert nyilvánvalóan irigyli, hogy Draghinak sikerült olyan eredményeket elérnie Európában, amelyeket az Öt Csillag Mozgalom, és a Demokrata Párt által alkotott kormánynak nem."
 

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató