2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Czeglédy megteheti: szívatja a bíróságot, most az ügyészséget mocskolja, gyalázza és rágalmazza

A közvéleményt súlyosan félrevezetőnek, megtévesztőnek és valótlannak nevezte a Fővárosi Főügyészség Czeglédy Csabának az elmúlt napokban a közösségi oldalán és az elektronikus sajtóban megjelent állításait.

A közvéleményt súlyosan félrevezetőnek, megtévesztőnek és valótlannak nevezte a Fővárosi Főügyészség Czeglédy Csabának az elmúlt napokban a közösségi oldalán és az elektronikus sajtóban megjelent állításait. A vádhatóság Ibolya Tibor fővárosi főügyész által aláírt közleményében a politikus-ügyvédnek azokra a megnyilatkozásaira reagált, amelyeket az „az ördög ügyvédje” blog szerzője utáni nyomozás kapcsán tett.

A vádhatóság felrótta a „jogász végzettségű gyanúsítottnak”, hogy bejegyzésében azt állította: „ráuszították” a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot. Czeglédy a Facebook-oldalán azt írta, és korábban a hvg.hu-nak is arról beszélt, hogy a nyomozás során olyan leveleit is megvizsgáltatták igazságügyi nyelvész szakértővel, amelyeket akkor írt, amikor letartóztatásban volt Szegeden a többek között költségvetési csalás miatt ellene folyó ügyben. „Ezek szerint létezik egy adatbázis az ellenzéki politikusok kézírásos anyagaiból?” – tette fel a kérdést Czeglédy, aki emiatt hivatali visszaélés és személyes adattal visszaélés gyanúja miatt feljelentést készül tenni.

A főügyészség szerint Czeglédy állításaival szemben a valóság az, „hogy a rendőrség a nyomozás során nyelvész szakértőként rendelte ki – a vélemény adására jogszabályban feljogosított és kompetenciával rendelkező – Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Szakértői Intézetét. A nyomozó hatóság átadta a szakértő részére a rendőrség által – szintén jogszerűen – kezelt adatokat és iratokat, amelyek megismerésére a szakértő jogosult”.

Megjegyezték azt is, hogy a nyelvész szakértő véleményének Czeglédy meggyanúsítása szempontjából nem is volt relevanciája, mivel a jelenlegi megalapozott gyanú szerint ő bűnsegédje volt 9 rendbeli bűncselekménynek, ami azt jelenti, hogy a – részben különleges – személyes adatok nyilvánosságra hozatalához segítséget nyújtott.

Az ügyészség arra is reagált, hogy Czeglédy a 24.hu-nak azt mondta: a vádhatóság „gyakorlatilag átverte” a Facebookot a nyomozás során annak érdekében, hogy információkat szolgáltasson Az ördög ügyvédje blog fiókjáról, bejegyzéseiről.

A valóság – írták – ezzel szemben az, hogy a Fővárosi Főügyészség a törvényi előírásoknak megfelelő jogsegélykérelmeket terjesztett elő külföldi igazságügyi hatóságok részére (és nem közvetlenül egy gazdasági társaságnak). A külföldi hatóságok a nemzetközi előírásoknak és a saját jogszabályaiknak való megfelelés ellenőrzését követően, azokat teljesítették.

Jelezték azt is, hogy Czeglédy állításait határozottan visszautasítják, és mindig a vonatkozó törvényi rendelkezéseket betartva járnak el.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató