2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Operatív törzs: terheléses támadás érte az oltási időpontfoglaló oldalt

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese azt mondta, a támadást felelőtlen emberek követték el, ehhez hasonló más országokban is előfordult már.

A rendőr alezredes szerint a támadást felelőtlen emberek követték el, a támadás a receptfelírás rendszerét is érintette, az alkalmazás működésének helyreállítása jelenleg is zajlik.

Járványügyi adatok, oltások

Müller Cecília elmondta, hogy a reggeli adatok szerint 3 913 550 főt már beoltottak. Már 4,6 millió regisztrált személyt tartanak nyilván, 78 százalékuk már be is van oltva. Már 1 880 897 fő megkapta a második oltást is, ez az országos tiszti főorvos szerint jelentős szám. Minden oltóanyag hatásos és biztonságos, amelyeket beszereztek - hangsúlyozta.

Minden oltóanyagot addig lehet foglalni, addig lehet időpontot keresni, míg a vakcina rendelkezésre áll. Folyamatosan érkeznek szállítmányok, abban reménykednek, hogy hamar el tudunk érni magas átoltottsági adatokat. Ma AstraZeneca oltóanyag is érkezett, 324 ezer adag, ebből második körös oltásokat is meg fognak valósítani, illetve már foglalható első oltásokra időpont a jövő hétre.

Müller Cecília azt kéri, ne válogassunk az oltóanyagok között.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy 52 ezer Janssen-vakcina van már az országban. Tegnap este lezárult ennek az oltóanyagnak a vizsgálata, a szakemberek megfelelőnek találták, így már ez is rendelkezésre fog állni. A Janssen-vakcina egy adagos, egyszerűbb az alkalmazása, ezért az oltóbuszokra szánják.

Ma 5937 beteget ápolnak kórházban, 677-en vannak lélegeztetőgépen. 182 fő elhunyt. Ezek a számok arra intenek, hogy a járvány itt van, a pandémia zajlik, és természetesen a számok mögött emberek vannak, felelősséggel tartozunk egymásért is - hangsúlyozta a tiszti főorvos.

Lassan, fokozatosan javulnak az adatok, nyílik az olló az aktív fertőzöttek és a gyógyultak között, ez nagy mértékben köszönhető a védőoltási tervünknek és annak a végrehajtásának - mondta Müller Cecília.

Változás az AstraZenecánál

Az AstraZeneca vakcinájának a beoltási módozatát felszabadítják, ez azt jelenti, hogy az alkalmazási előirat lehetőséget biztosít, hogy a második adagot az első adag után 4-12 hét múlva adják be. Három hónap hosszú idő, az élet produkál olyan helyzeteket, hogy valaki szeretné előbb felvenni a második oltást, ezt most lehetővé teszik. Ez nem egyénileg alkalmazható, az oltópont felé kell jelezni, de az oltóorvos felelőssége, hogy legalább 10 személyt "összevárjon".

Müller Cecília azt mondta: aki átesett a fertőzésen, azt eddig arra kérték, legalább 3-6 hónapig várjon az oltással, hiszen védettnek tekintik őket. Ugyanakkor nem ellenjavallt ez alatt az időtartam alatt sem oltakozni, erről viszont az oltóorvosnak mindenképp véleményt kell mondania. Ha ilyen igény van, az oltóorvosnak vagy a kezelőorvosnak kell döntenie erről.

Ma ülésezik a WHO véleményező munkacsoportja, várjuk, milyen ajánlást fogalmaznak meg a Sinopharm vakcinájával szemben. Sok ember megkapta már ezt a védőoltást, a magyar vakcina is ilyen technológiával készül - mondta.

Tegnap Müller Cecília kihirdette a határozatot, amely a szakosított szociális intézményekben lehetővé teszi a látogatást a megfelelő feltételekkel, erről valamennyi intézményt tájékoztattak. Az intézményvezetőket most külön is megkérte, hogy mivel a rendelkezés azonnal végrehajtandó, a hétvégén már tegyék lehetővé a látogatást illetve az intézmény elhagyását. A látogatóknak rendelkezniük kell védettségi igazolvánnyal - hangsúlyozta.

Kapott jelzést arról, hogy egyes intézmények későbbre szeretnék halasztani ezt, de a tiszti főorvos azt kérte, ezt ne tegyék.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató