2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Orbán Viktor: "A baloldal egy internacionalista képződmény Magyarországon"

A miniszterelnök szerint a modellváltással az egyetemek sokkal szabadabbak lesznek, és a jövőbeli kormányok sem tudják majd „rángatni” őket.

Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában az egyetemek modellváltásáról is hosszan beszélt. Amikor a Kossuth Rádió műsorvezetője megkérdezte tőle, hogy miért van szükség az egyetemek átalakítására, azt mondta, hogy Magyarországon rendkívül rugalmatlan felsőoktatási rendszer működik, a korábbi sikerek fénye is megkopott már.

"Régen nagyon büszkék voltunk az egyetemeinkre, de a rangsorokat elnézve most kevésbé van okunk a büszkeségre"

- fogalmazott.

Szerinte a magyar egyetemekben több van, mint az a teljesítmény, amit leadnak. Ez pedig azért van, mert a rendszer nem működik jól, nem elég ösztönző, nem elég rugalmas, nem honorálja eléggé a teljesítményt. Ezért döntött a kormány a modellváltás mellett.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy a világ legjobb egyetemei alapítványi formában működnek, és úgy tűnik, hogy ez itthon is be fog válni, mert miután több magyar egyetem is ennek megfelelően alakult át, Orbán szerint több más egyetem is jelezte, hogy ők is szeretnének "egy ígéretes működési formára" váltani. Hangsúlyozta, hogy "tehát nem a kormány döntött így, hanem az egyetemek jelentkeztek".

"Én nagyon sokat várok ettől, ez egy lokomotív, az intelligencia, az erő, a tudás, a műveltség az mégiscsak egy húzóerő. Ennek a mennyisége, minősége most javulni fog Magyarországon”

- mondta.

Szerinte az emberek fejében az van, hogy valami vagy állami vagy magán lehet, de hangsúlyozta, hogy az egyetemek közcélú vagyonkezelő alapítványok alá kerülnek, a nekik adott vagyon és költségvetési támogatás pedig nem használható másra, csak oktatásra és az egyetem saját céljaira. Úgy gondolja, hogy

ezzel az egyetemek hosszú távon stabilan működhetnek majd, és a jövőbeli kormányok sem tudják majd "rángatni" őket, mert sokkal szabadabbak lesznek, nagyobb lesz az autonómiájuk.

A kormányfő úgy véli, az normális, ha a baloldal azt akarja, hogy az Alkotmánybíróság vizsgáljon meg egy jogszabályt, de szerinte politikai okokból támadják az egyetemek átalakítását.

"A baloldal egy internacionalista képződmény Magyarországon"

- jelentette ki, hozzátéve, hogy az egyetemek viszont nemzeti intézmények, és nem akarják, hogy "valami globalista, nemzeti karakterüket elvesztő intézményekké váljanak".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató