2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Több tucat embert tapostak halálra az éves izraeli zsidó ünnepi fesztiválon

Több tucatnyi embert agyontaposott a pánikoló tömeg egy zsidó ünnepségen kialakult tolongásban Izrael északi részén. Több mint százan megsérültek, sokan közülük válságos állapotban vannak, írja a Magen David Adom nevű izraeli mentőszervezet.

Pontos hírek egyelőre nincsenek a halottak számáról, a Haaretz nevű lap szerint legalább 44 embert tapostak halálra.

A rendőrség lezárta a környéket, a több tízezer résztvevőt pedig buszokkal vittek el a helyszínről.

A hatóságok először azt mondták, hogy leszakadt egy emelvény, és ez okozta a tragédiát, de később kiderült, hogy a zsúfoltság és a tolongás okozta több tucatnyi ember halálát; az áldozatok többsége megfulladt vagy agyontaposták őket. A Haaretz arról ír, hogy a pánik amiatt tört ki, mert többen megcsúsztak és elestek egy lépcsőn, a mögöttük lévők pedig átestek rajtuk.

Ezrek gyűltek össze Simon bar Jocháj sírjánál 2021. április 29-én – Fotó: JALAA MAREY / AFP

 

Több tucatnyian meghaltak – Fotó: DAVID COHEN / JINI PIX / AFP

Az ünnepséget Merón városában tartották, ahol a 2. században élt rabbi, Simon bar Jocháj sírja található, aki a hagyomány szerint ezen a napon fedte fel a kabbala legmélyebb titkait, és ezen a napon is halt meg. Ehhez kapcsolódik a lág báómer ünnepe, ami az időszámítás szerint 132-ben, a római megszállók ellen kirobbant, Bar Kohba-féle felkeléssel kapcsolatos ünnepsorozatba is illeszkedik, amikor rendszeresen hatalmas tömeg gyűlik össze, máglyákat gyújtanak és egész éjjel táncolnak és imádkoznak. A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása óta ez volt a legnagyobb tömeges összejövetel Izraelben, írja az MTI.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató