2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Törökország 50 millió adag orosz Szputnyik V vakcinát rendelt

Törökország megállapodást írt alá 50 millió adag Szputnyik V koronavírus elleni vakcina beszerzéséről – jelentette be Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter szerdán, a tárca tudományos tanácsának ülése után sugárzott televíziós beszédében.

Koca közölte: az egyezmény értelmében Törökország fél éven belül megkapja az 50 millió dózis orosz oltóanyagot. A készítmény első szállítmánya májusban érkezik – jelezte, hozzátéve, hogy a Szputnyik V sürgősségi használatának jóváhagyása az utolsó fázisában tart.

A tárcavezető rámutatott: az előttünk álló két hónapban Ankara számára nehézkessé válik a vakcinabeszerzés, de utána “oltásbőség” várható.

A miniszter beszámolt arról is, hogy Törökországban először, Isztambulban öt ember szervezetében kimutatták a koronavírus indiai variánsát. Az érintetteket elkülönítették, és megfigyelés alatt tartják – tette hozzá.

A Szputnyik V beszerzése mellett a török Viscoran gyógyszercég a napokban az Orosz Közvetlen Beruházási Alappal (RFPI) az oltóanyag gyártásáról is megállapodást kötött. A Viscoran közölte: tervei szerint az elkövetkező hónapokban több üzemben is megkezdi az orosz készítmény gyártását.

A kis-ázsiai országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság immunizálását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 13 millió 567 ezer, míg a másodikat 8 millió 734 ezer embernek adták be a 83,6 millió lakosból.

Mindeközben a török egészségügyi minisztérium szerda esti adatai szerint a hatóságok az elmúlt 24 órában 40 444 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A mutató múlt szerdán még 62 ezer közelében járt, majd meredeken esni kezdett, és hétfőn már 37 312-n is állt. A szerdai adattal az igazolt fertőzöttek száma 4,75 millióra nőtt.

 

Ezzel szemben a halottak napi száma továbbra is rekordközelben stagnál. A múlt szerdai 362-es csúcshoz képest még most szerdán is 341-en vesztették életüket a fertőzés következtében. Az előző napokban is hasonlóan magasan alakult ez az érték, vasárnap ugyanis 347, hétfőn 353, kedden pedig 346 beteg halt bele a szövődményekbe. A járvány halálos áldozatainak száma immár 39 398-ra emelkedett.

Forrás: Oroszhirek.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató