2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ennyi volt: Oroszország kivégezte Navalnij felforgató mozgalmát

Az illetékes orosz hatóság terroristakapcsolatokkal rendelkező szervezetté minősítette a legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij által alapított Korrupcióellenes alapítványtFBK), így az kénytelen azonnal befejezni működését. Navalnij a börtönben, az FBK betiltva – úgy tűnik vége az orosz ellenzéki mozgalmak legújabb fejezetének,- sirdogál a HVG.

Az FBK és a hozzá köthető kisebb mozgalmakra májusban újabb csapás várt, néhány napon belül várható az a bírósági döntés is, amely szerint a Navalnijhoz köthető csoportok „szélsőséges” tevékenységet folytatnak, és alkotmányellenes módszerekkel kívánják megdönteni a törvényes hatalmi szerveket. Az FBK-nak jelenleg mintegy 50 helyi szervezete van, és ha megszületik a bírósági döntés, a helyi vezetőket is hosszú börtönre ítélhetik. A „szélsőségessé” nyilvánítás a főügyészi hivatal kezdeményezte és annyira biztosnak tűnik a bírósági jóváhagyás, hogy az FBK már hivatalosan is beszüntette tevékenységét.

Az állítólagos gazdasági bűncselekmények miatt börtönben lévő Navalnij egyik közeli munkatársa, Leonyid Volkov közölte, hogy a szervezet tevékenységének beszüntetése nem jelenti azt, hogy az ellenzék felhagy az okos szavazás módszerének gyakorlásával, azzal, hogy igyekeznek megtalálni minden körzetben azt azellenzéki jelöltet, akinek a legjobb esélye van a hatalom lévő párt indulójának a legyőzésére. Ugyanakkor kérdéses, hogy szervezeti háttér nélkül mennyire lehet hatékony ez a tevékenység.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató