2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Mindszenty József vallomása az édesanya-tiszteletről

Mindszenty hercegprímás mélységesen szerette édesanyját, és mélységesen tisztelt minden édesanyát. 1940-ben, még zalaegerszegi apát-plébános korában már harmadik kiadásban jelent meg Az édesanya című könyve, amely vallomás az ő nő-tiszteletéről és anya-szeretetéről.


 
"Az anyaság kérdése (…) nem veszített fontosságából semmit; ellenkezőleg, óriásivá nőtt. (...) A mai probléma-rengetegben a nőkérdés mezején a legjelentősebb az anyaság kérdése. (...) nagyot fordult a világ is; távol és közel nagy fényhullást látunk. De amíg egyetlen édesanya a régi, amíg a saját édesanyánk eszmény marad: megvan az alap az anya-tiszteletre.

Amivé lettem, anyám érdemeinek és imáinak köszönhetem, mert az Isten nekem is adott jó édesanyát, aki – apámmal együtt – nehéz munkával gondoskodott rólam, nevelt imádságos lélekkel, imádkozott értem és könnyezett sokat. Az otthonon belül és kívül tanultam meg, hogy szent az anya homlokredője, mert a szeretet mélyítette ki. Meleg otthon volt az én szülői házam, az imának és az erényes életnek melegágya. És ennek a csendes falusi otthonnak tiszta lelkét és fényét édesanyánk sugározta ránk páratlan anyai szeretetéből.

Az a nagy és szent titok, amely az anya lelkén megy keresztül, Istenhez vezérli az ember lelkét ama szeretet által, amely életet ad egy ismeretlennek, és önmagát feláldozva ápolja, neveli, és az ő lelkületéből ad neki világosságot, melegséget, elfogadó erőket.

Az édesanya bensőségesebb kapcsolatra képes azzal az Istennel, aki maga a Szeretet.

A gyermek számára az édesanya a teljesség, a megfellebbezhetetlen hűség és gondoskodás. Az Isten tehát abszolút bizalom. Az édesanya az, aki ezt az isteni ősbizalmat szeretetével a maximális mértékben realizálni törekszik, mert emberi szinten ez a maximum, amivel - mintegy alapbizalommal – jól megalapozhatja gyermekének felvértezettségét az élet küzdelmeire. A keresztény édesanya nemcsak Istenre, hanem Máriára, mint Isten anyjára, Jézus Krisztus édesanyjára is feltekint, aki Fiával kapcsolatban, a legnagyobb mértékben megvalósította ezt az isteni ősbizalmat.”

Forrás: Magyar Fórum

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató