2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Több ezer nyugdíjas adataival élt vissza az újpesti, momentumos polgármester

Négymilliós bírságot kapott a momentumos polgármester által vezetett Újpest-Káposztásmegyer önkormányzata, miután visszaéltek nyugdíjasok adataival. A helyi Fidesz közlése szerint mivel az ajándékutalványt segélyként kapták, adómentesen fizették ki a nyugdíjasoknak. Ez volt benne az „okosság”, a „modern szociálpolitika”. A baloldali városvezetés ezzel a lépéssel megalázta a szépkorúakat, mert a nyugdíjasok nem tudták, hogy segélyként kapják az utalványokat, és hogy az utalványok átvétele után személyes adataik bekerülnek majd a szociális ellátottak nyilvántartási rendszerébe, ahol ezentúl rászorultként fogják őket nyilvántartani.

– Kilenc éven át, évente kétszer, szabályosan, a törvényeket betartva segítettük a nyugdíjasokat! Mert lehet ezt szabályosan is. De az új vezetés többszöri figyelmeztetés ellenére makacs volt, hét pontban is megsértették a törvényi rendelkezéseket, súlyosan visszaéltek az újpesti nyugdíjasok adataival – írta közösségi oldalán Wintermantel Zsolt, Újpest-Káposztásmegyer korábbi polgármestere, aki hozzátette: a kormányhivatal többször is felhívta a figyelmet a hibákra és annak javítási módjára is, ám a Déri Tibor (Momentum) polgármester és a kerületi baloldali vezetők a javaslatokat nem fogadták el.

– Négymilliós bírság lett a kivagyiság ára. Van itt pénz, kérem – összegezte a korábbi kormánypárti kerületvezető.

A helyi Fidesz közlése szerint Kanász-Nagy Máté LMP-s alpolgármester Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta és elképesztő dolognak nevezte, hogy a Nemzeti Adat- és Információvédelmi Hivatal (NAIH) négymillió forintos büntetéssel sújtotta a polgármesteri hivatalt.

 

Hét pontban sértették meg az adatvédelmi törvényt

– Arról egy szót sem írt, hogy a NAIH ezt a súlyos bírságot azért szabta ki, mert megállapították, hogy az Újpest+ Megbecsülés programban 21 184 újpesti nyugdíjas személyes adatait jogosulatlanul kezelték – hívta fel a figyelmet a kormánypárti frakció.

Mint kiderült: a harminchárom oldalas határozat hét pontban sorolja fel, hogy a program végrehajtása közben mikor és hol sértették meg az adatvédelmi törvény előírásait.

– Ez az eredménye annak, hogy Kanász-Nagy Máté munkaidejének nagy részében az LMP társelnöki tisztségét látja el. Járja az országot, kampányol, rendszeresen Újpesten kívüli sajtótájékoztatókon és médiaeseményeken vesz részt, emiatt elhanyagolja újpesti alpolgármesteri feladatait. A munkavégzés hiánya, a hanyagság, és mellettük az ostoba erőfitogtatás vezetett oda, hogy most másokra – burkoltan a Fideszre – mutogat és hazugsággal próbálja magát tisztára mosni az elkövetett jogsértések és a négymilliós bírság után

– közölte a Fidesz újpesti szervezete. A helyi kormánypártiak arra is keresik a választ, hogy a mostani vezetés fog-e jogorvoslattal élni a NAIH bírságával szemben.

– Erre bizonyosan nem kerül sor, mert mindenki tudja, hogy a közigazgatási pert elvesztenék. Ami még nagyobb leégés lenne, mert kiderülne, hogy meztelen a király – mutatott rá a helyi Fidesz. Emlékeztettek: az Újpest+ Megbecsülés rendelet megalkotásakor többször is felhívták a városvezetés figyelmét, hogy a rendeletalkotáskor tartsák be a szociális törvény és az adatvédelmi törvény rendelkezéseit.

Nyugdíjas emberekből rászorulókat képzett a momentumos vezetésű önkormányzat

– Nem érdekelte őket. A rendelettel kapcsolatban a Fővárosi Kormányhivatal törvényességi felügyeleti főosztálya kétszer élt törvényességi felhívással és szólított fel a törvénytelen rendelet visszavonására. Nem vonták vissza. Inkább módosították, amitől még rosszabb lett. Végül visszavonták, mert ha nem teszik, a kormányhivatal bírósághoz fordul.

A Magyar Államkincstár a törvénytelen módon megszerzett és jogosulatlanul kezelt adatok törlésére utasította a polgármesteri hivatalt. Ezt sem tették meg, a következménye négymillió forintos bírság lett.

Kanász-Nagy Máté csak magát okolhatja a károkozásért – sorolták a városvezetés elkövetett hibáit. Az újpesti Fidesz visszautalt korábbi városvezetési gyakorlatukra, amely szerint a kormánypárti városvezetés 2010 és 2019 között rendszeresen segítette az idősebb, nyugdíjas újpestieket; évente két alkalommal természetbeni juttatással, valamint színházi és kulturális előadásokat is szervezett nekik. Éppen ezért a Fidesz újpesti szervezetének nem volt baja az idősek természetbeni támogatásának utalványra történő cseréjével. De azzal igen, hogy

a nyugdíjasok nem tudták, hogy segélyként kapják az utalványokat, és hogy az utalványok átvétele után személyes adataik bekerülnek majd a szociális ellátottak nyilvántartási rendszerébe, ahol ezentúl rászorultként fogják őket nyilvántartani.

 

Megbecsülés helyett szociális segélyt osztott a baloldal

A Fidesz közölte: a személyes adataikhoz az önkormányzat törvénytelen módon jutott hozzá, és azokat most is jogosulatlanul kezeli. Olyanokét is, akik megalázónak tartanák, ha tudnák, hogy segélyt kaptak úgy, hogy azt nem kérték. Ez Kanász-Nagy Máté fogalmazását idézve biztosan csíphette néhányuk szemét, amikor rájöttek arra, hogy mit tettek velük. Mivel az utalványt segélyként kapták, adómentesen fizették ki a nyugdíjasoknak. Ez volt az benne az „okosság”, a „modern szociálpolitika”. A segélyként történő juttatást az Újpest+ Megbecsülés rendelet nem támasztja alá, ezért személyi jövedelemadót kellett volna fizetni utána. Mivel az szja-t nem vonták le az utalványok összegéből, tízmilliós nagyságrendű adóhiány keletkezett 18 491 nyugdíjasnál, ehhez jöhet még késedelmi kamat és mulasztási bírság is.

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató