2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Felmérés: Az oltások sikeressége miatt, lehagyta a Fidesz a moslékkoalíciót

A Nézőpont Intézet múlt heti, országosan reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a szavazó korúakon belül hat százalékpontra nőtt a kormánypárt – negyven százalék – előnye a baloldallal harmincnégy százalékával szemben. Az átrendeződés az oltások sikerével magyarázható: Orbán Viktor miniszterelnök munkájával a magyarok ötvennyolc százaléka elégedett.

Tízből hat felnőtt magyar – ötvennyolc százalék – elégedett a miniszterelnök munkájával, s csak minden harmadik kritikus vele szemben. Ehhez hasonlóan magas elégedettségi mutatószám a koronavírus elleni védekezés hosszú esztendeje után kevés európai országban fordul elő. A 2021 tavaszán megugró oltási hajlandóság, a vakcinabeszerzés sikere és az átoltottság európai csúcsa magyarázhatja a magas mutatószámot. Az Orbán Viktor munkájával való elégedettség a járvány előtt adathoz viszonyítva négy százalékponttal még növekedett is, igaz, a tavaly tavaszi kimagasló, hetvenkét százalékos érték aligha ismételhető meg.

A miniszterelnök munkájának társadalmi elismerése nem jelent jót a kormányellenesség növekedésében reménykedő baloldal számára. A múlt héten készült közvélemény-kutatás a baloldali lista gyengülését regisztrálta a kormánypárttal szemben: 

a Fidesz a felnőttnépesség negyven, míg a baloldal csak harmincnégy százalékát tudta megszólítani.

Márciushoz képest a kormánypárt támogatottsága két százalékponttal emelkedett – a januári adathoz hasonló értékre –, míg a baloldal három százalékpontot veszített. A baloldal a közös indulás deklarálása óta még nem volt ilyen gyenge, amely az oltások sikere ellenére kialakult oltásellenes imázzsal magyarázható. A választásokat az aktív választók döntik el, így a teljes népesség mellett ebben a körben is fontos vizsgálni a pártpreferenciát.

2022-ben két nagy pártlista versenyére lehet számítani, amelyben jelenleg ötvenegy százalékkal egyértelműen vezet a Fidesz. 

A baloldali közös lista most vasárnap negyvenhárom százalékot kapna, de az aktív választók további hat százaléka is elégedetlen a kormány munkájával. Közülük a Kétfarkú kutya párt és a Mi Hazánk három-három százaléknyi szavazói azonosíthatók be.

 

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató