2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Keménykedik az az Európai Bizottság: bekérették az orosz nagykövetet

Orosz nagykövet 15 éve nem jelent meg a bizottság előtt.

Hétfőn bekérette Vlagyimir Csihovot, Oroszország uniós nagykövetét az Európai Bizottság – közölte az AP hírügynökség. Azért kezdeményezték a találkozót, mert Oroszország múlt héten összesen nyolc uniós állampolgár beutazását tiltotta meg az országba. A nyolc kitiltott David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, Jörg Raupach, a berlini ügyészség vezetője, Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke, Ivars Abolins, a lett Nemzeti Elektronikus Médiatanács elnöke, Maris Baltins, a lett nyelvvel foglalkozó kormányhivatal igazgatója, Jacques Maire, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének francia delegációjának tagja, Asa Scott, a Svéd Védelmi Kutatóintézet egyik osztályvezetője és Ilmar Tomusk, az észt nyelvfelügyeleti hivatal főigazgatója.

Peter Stano szóvivő elmondta, hogy a találkozón közölni fogják Csihovval, hogy határozottan elítélik Oroszország döntését, aminek szerintük pusztán politikai motivációja van, semmilyen jogi indoklást nem tartalmaz. Az Európai Bizottság szerint a kiutasítás azt jelenti, hogy Oroszország továbbra is folytatja az ellenséges szembenállást az unióval.

A találkozóra hétfőn kerül sor az AP szerint.

Az Euobserver azt írja, hogy 15 éve nem fordult elő, hogy Oroszország európai uniós nagykövetének jelenése lett volna az Európai Bizottság előtt.

Múlt hét pénteken írta meg a Reuters, hogy az országot ért szankciók miatt Oroszország megtiltotta a beutazást az Európai Unió nyolc állampolgárának. Oroszország döntésének hátterében többek között az áll, hogy az EU márciusban szankciókat vezetett be két orosz állampolgár ellen, akiket meleg emberek elleni támadásokkal vádolnak, és szintén a múlt hónapban szankcionáltak négy, Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló, magas rangú orosz tisztviselőt.

Az unió külügyminiszterei május 10-én egyeztetnek majd az Oroszországgal való konfliktusról.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató