2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Döntött a Facebook "legfelsőbb bírósága": nem térhet vissza Donald Trump

Eddigi legfontosabb döntését hozta meg szerdán a Facebook "független" ellenőrző bizottsága.
 
Ennek alapján a volt amerikai elnök nem térhet vissza a Facebook-birodalom közösségi platformjaira.
Januárban a washingtoni Capitoliumnál történt, hét halálos áldozattal járó események körüli hangulatkeltésre hivakozva a Facebook kitiltotta Donald Trumpot a Facebookról. A vállalat által életre hívott, de attól függetlenül működő ellenőrző bizottság tagjai azt vizsgálták meg, vajon eljött-e az ideje annak, hogy visszaengedjék az amerikai üzletember-politikust.
A döntést magyar idő szerint 15 órakor hozták nyilvánosságra: a szervezet úgy határozott, Trump egyelőre nem térhet vissza a közösségi oldalra.
Ettől függetlenül a szervezet szerint nem volt jó lépés az egykori amerikai elnök határozatlan idejű kizárása a Facebookról, ezért azt kérik a közösségi oldaltól, a következő hat hónapon belül vizsgálja felül ezt a döntést. Ennek eredményeként egy arányos, a szabályokkal összhangban álló döntést vár a szervezet, amit a platform többi felhasználójára is alkalmazni lehet majd.
 
A Facebook egyébként nem sokkal azután kérte meg az ellenőrző bizottságot a vizsgálatra, hogy januárban felfüggesztették a felhasználói fiókját. A mostani döntés előtt egy nappal egyébként egy saját közösségi oldalt indított.
 
A Facebook "független" ellenőrző bizottsága egyébként a mostani határozatában megerősítette, hogy Donald Trump január 6-án tett bejegyzései hozzájárultak a Capitolium erőszakos ostromához, a szavai pedig legitimizálták azt.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató