2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Románia - egymás között is csak románul beszélhetnek a magyar alkalmazottak

A Pro áruházlánc egyik sepsiszentgyörgyi üzletében a magyarságuk, az anyanyelvhasználat miatt zaklatta az üzletvezető az alkalmazottakat – erről kapott panaszt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat.
A bukaresti Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordultak az ügyben. 
 
Benkő Erika, a jogvédelmi szolgálat vezetője szerdán sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az üzlet több alkalmazottja tett náluk panaszt a megkülönböztető bánásmód miatt, hangsúlyozva, meglepőnek és felháborítónak tartja, hogy ilyen eset előfordulhat Sepsiszentgyörgyön.
 
A panaszok alapján kiderült, a román üzletvezető már kinevezése első napján utasította a dolgozókat, hogy egymás között ne beszéljenek magyarul, sőt a beszámolók szerint előfordult, hogy a vásárlókra is rászólt, ha magyarul beszéltek.


 
Arra hivatkozott, hogy „Romániában élünk, itt románul beszélünk”. Annyira elviselhetetlen volt a légkör, hogy március óta hét alkalmazott is felmondott. A panasztevők közül egyik volt alkalmazott vállalta, hogy átadja a jogvédelmi szolgálatnak az adatait, felhatalmazva őket, hogy hivatalosan eljárjanak az ügyben. Akik még az üzletben dolgoznak, nem vállalták a nevüket, attól tartva, hogy elveszítik a munkahelyüket. Benkő Erika elmondta, alaposan körbejárták az ügyet, írtak az üzletlánc országos vezetőségének, kérve, hogy váltsák le az üzletvezetőt, helyezzék át olyan térségbe, ahol nem találkozik magyarokkal, hiszen szemlátomást zavarja a magyar nyelv használata.
 
Az üzletlánc tulajdonosainak is jelzik, hogy a többnyelvű térségben a magyar nyelvnek létjogosultsága van, a sikeres üzletpolitika alapja, hogy a vásárlót anyanyelven szólítsák meg, és hogy az alkalmazottakat ne korlátozzák az anyanyelvhasználatban. Az alkotmány szavatolja az anyanyelvhasználatot, ugyanakkor törvény kifejezetten tiltja, hogy bárkit a nemzetisége, az anyanyelve, a vallása, bármilyen kisebbségi hovatartozása alapján diszkriminálni lehessen – szögezte le Benkő Erika.
 
Hozzátette, abszurd arra kötelezni a magyar nemzetiségű alkalmazottakat, hogy egymás között is románul beszéljenek, csak azért, mert Romániában élnek, és az üzletvezető értse, miről társalognak.
Csapdahelyzet, amikor úgy kell fellépnie az alkalmazottnak a munkahelyi diszkrimináció ellen, hogy közben a megélhetése kerülhet veszélybe, ezért kell a cégek olyan nyelvpolitikát kidolgozzanak, amely elejét veszi a hasonló helyzeteknek.
Benkő Erika hangsúlyozta, dicséretes, hogy az alkalmazottak segítséget kértek, nem hunyászkodtak meg. Mindenkit erre biztat, hangsúlyozva, adatokra van szükségük, hogy hivatalosan el tudjanak járni, de azokat bizalmasan kezelik, nem hozzák nyilvánosságra. Emlékeztetett, még a Sepsi Value bevásárlóközpont megnyitása előtt kérték, hogy figyeljenek a magyar nyelvhasználatra, és ígéretet kaptak erre, így most a helyszínen nézték meg, miként működik a kétnyelvűség. Vannak pozitív példák, a KFC, a Carrefour figyel erre, ahol hiányosságokat tapasztaltak, írásban jelezték az üzleteknek, kérve, hogy orvosolják a helyzetet.
 
Forrás: szekelyhon.ro

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató