2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Gulyás: Augusztusig biztos kell a védettségi igazolvány a rendezvényekhez, újra elérhető lesz a Pfizer

A szerdai kormányülés után ismét Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Augusztusig biztosan kelleni fog a védettségi igazolvány a különböző szolgáltatások igénybevételéhez. Az oltás regisztráció alapú marad, nem lesz kötelező. Ma néhány nap alatt bárkit be tudunk oltani. Most is nyitva van az időpontfoglalás lehetősége - mondta Gulyás Gergely.

Bizalmatlanságot kelt a baloldal

Gulyás kérdésre azt mondta, Magyarország azért áll jól az európai oltási statisztikákban, mert keleti vakcinákat is használtak. Büszkék lehetünk arra, hogy nem vártunk az unióra - tette hozzá.Sajnáljuk, hogy a baloldal bizalmatlanságot kelt.

Így kárpótolták az önkormányzatokat

Gulyás szólt arról is, hogy a 25 ezer főnél kisebb települések az IPA kieső összegével megegyező támogatást kaptak. A 25 ezer főnél népesebb települések pedig 23,6 milliárd forintot kaptak. 

5,2 százalékos növekedés

5,2 százalékos növekedéssel számol 2022-re a kormány; 5,9 százalékos hiánnyal és csökkenő államadóssággal - mondta Gulyás. Magyarország érdemben tudta csökkenteni korábban az államadósságát, ezért most lehetőség van arra, hogy működésben tudja tartani a gazdaságot. 

Nagyon sok jut az egészségügyre

Gulyás elmondta, hogy félhavi plusznyugdíjat kapnak jövőre az érintettek, valamint a 25 éven aluliak SZJA-mentessége is megmarad.

7300 MILLIÁRD FORINT JUT A GAZDASÁG ÚJRAINDÍTÁSÁRA

- tette hozzá. Az egészségügyben is új korszakot sikerült nyitni, megszüntették a hálapénzt, és jelentős orvosi béremelés volt. 769 milliárddal több forrás jut jövőre az egészségügyre, és így 11 év alatt több mint megduplázódtak a kiadások.

Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt a védettségi igazolványok kapcsán - mondta Gulyás. Azt a félelmet nem tartjuk indokoltnak, hogy bizonyos oltóanyagok miatt nem lehetne nyáron utazni.

Két formája van az oltásellenességnek

Magyarországon csak szigorú vizsgálatok után kapnak engedélyt az oltások. Mindegyik oltás biztonságos és hatékony - mondta Gulyás.

Az oltásellenességnek két formája van: valamelyik oltóanyag ellen bizalmatlanságot kelt, vagy a teljes oltás ellen kampányol.
4 millió 153 ezer a beoltottak száma Magyarországon

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 153 038 fő, közülük 2 315 428 fő már a második oltását is megkapta.  Már több mint 4,7 millióan regisztráltak oltásra, és 80 százalékuk meg is kapta azt. Az online időpontfoglalóban Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik oltásokat lehet jelenleg foglalni. A 16-18 éveseket arra kérik, hogy péntek éjfélig regisztráljanak az oltásra, mert csak érvényes regisztrációval tudnak majd időpontot foglalni a jövő héten.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató