2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Oroszországban bejegyezték az egyadagos Szputnyik oltást

Oroszország bejegyezte a Szputnyik Light névre keresztelt oltást, amely az orosz Szputnyik V vakcina egyadagos változata, azaz egy darab oltásra van szükség, hogy kialakuljon a védettség. Az orosz vakcinákat finanszírozó RDIF nevű befektetési alap szerint a Szputnyik Light hatásossága 79 százalék.

Széles körben azonban csak később vethető be, a tervek szerint erre legkésőbb 2022 januárjától kerül sor. Addigra a tervek szerint a gyártást felfuttatják havi 30 millió adagra – írta az RT.

 

 

Az RDIF szerint az egyadagos oltást ugyanúgy kell tárolni és szállítani, mint a kétadagosat.

A Szputnyik Lighttal jelenleg harmadik fázisú klinikai tesztek zajlanak többek között Oroszországban, az Egyesült Arab Emírségekben és Ghánában is, összesen hétezer ember részvételével. Az első két fázis során semmilyen komoly mellékhatás vagy káros hatás nem alakult ki azoknál, akik megkapták.

A Szputnyik Light egy adagja 10 dollárba, azaz nagyjából 3000 forintba kerül, körülbelül ugyanannyiba, amennyibe a Szputnyik V.

Az RDIF szerint továbbra is a kétadagos változat lesz az első számú védekezés a vírus ellen Oroszországban.

A két adagból álló Szputnyik V hatásossága 91,6 százalék, és Magyarországgal együtt összesen 55 országban használják. A két adag beadása között 21 nap telhet el, a második után 14 nappal alakul ki a védettség.

Külföldre szánják

A Szputnyik Light lénygében a Szputnyik V első adagjának felel meg – közölte az orosz kormányfő helyettese, Tatyjana Golikova. (A Szputynik V vektorvakcina első és második adagja két különböző adenovírut használ ahhoz, hogy a szervezettel megismertesse a koronavírus tüskefehérjéjét és így felkészítse a védekezésre a fertőzés ellen.) A Szputnyik Light a vakcinát kidolgozó Gamaleja Intézet vezetője, Alekszandr Ginzburg szerint 3-4 hónapra biztosít védelmet, amely az oltás tizedik napjától alakul ki. A szert 18-60 év közöttiek esetében alkalmazzák, olyanoknál, akik egyszer már átestek a fertőzésen, de nincs a szervezetükben elegendő antitest.

Az RDIF-et vezető Kirill Dmitrijev szerint ezzel a vakcinával – amely fagyasztott állapotban egy évig, folyékony állapotban két hónapig őrizhető – nehéz járványhelyzetben lévő országokat céloznak meg.

A szer első két vizsgálati fázisa 2021 januárjától márciusáig tartott – ezután kérték a szer hatósági bejegyzését, amely másfél hónapot vett igénybe. Ugyanakkor még folyamatban van a harmadik fázist jelentő klinikai vizsgálat, amely hétezer ember bevonásával Oroszország mellett „az Egyesült Arab Emírségekben, Ghánában és más országokban” folyik – írta a Ria Novosztyi. Ezeknek a vizsgálatoknak az eredményei május folyamán lesznek ismertek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató