2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Von der Leyen: Az EU a világ gyógyszertára, siker az Unió járványügyi politikája

Az Európai Bizottság elnöke szokásos tavaszi beszédében hurráoptimizmust adott elő.

Az Európai Bizottság elnöke évente hagyományosan két State of the Union beszédet tart: az egyiket ősszel az Európai Parlamentben, a másikat tavasszal az Európai Unió saját egyetemén, a firenzei Európai Egyetemi Intézetben (EUI), idén a járvány miatt csak virtuálisan. Miután az uniós vakcinabeszerzés látványos kudarcot vallott, számos EU-tagállam sajtójában rendre felmerül, hogy a háttéralkuk által a pozíciójába rakott, választást nyerni még soha nem tudott német politikus esetleg távozhatna a posztjáról – így a tavaszi „firenzei” beszédét különösen nagy figyelem kíséri.

Firenze a reneszánsz városa, ahol minden elkezdődött, dicsérte kezdésnek a helyszínt a Bizottság elnöke, hogy kifejtse, egy új európai reneszánszra van szükség most is a járvány vége felé haladva. A kék paravános háttér elé az EU-sárga blézerét azonban Brüsszelben vehette fel, a firenzei helyszínen ugyanis egy kivetítőről látszódott csak a német politikus.

Ursula nagy pofával vetette bele magát a válaszokba:

az EU-t eredetileg nem arra tervezték, hogy egészségügyi helyzetekkel megbirkózzon, pláne nem arra, hogy legyőzzön egy világjárványt – neki mégis úgy tűnik: ez bizony sikerül.

Majd folytatta:

„Majdnem annyi vakcinát exportál az EU, mint amennyit a saját polgárainak biztosít. Az EU a világ gyógyszertára, a nyitottság és a fairség a két szlogenje.”

A Bizottság elnöke úgy látja, az európai vakcinakampány egy siker, ami ugyanis számít, az nem a közösségi médiában oly szépen mutató vakcinadiplomácia, hanem az, hogy egyre növekvő ütemben szállítják az EU-val szerződött cégek a vakcinákat az embereknek. Eddig 200 millió dózist szállították ki csak az EU-ban, ezzel a mennyiséggel az unió felnőtt népességének felét lehetne beoltani az első dózissal: ezt sem Kína, sem Oroszország nem tudta megcsinálni, emlékeztetett. Az EU-ból nemrég kilépett briteket valamiért nem hozta szóba.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató