2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Besz@rás: Bródy János kapta idén az Európai Hazafi Díjat

A járványhelyzetre való tekintettel online adták át az Európai Hazafi Díjat, amelyet Bródy János kapott meg. Az "elismerést" két évvel ezelőtt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő és Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója alapította.

Az idén hetvenötödik születésnapját ünneplő Bródy János az első díjazott a sorban. Tavaly a pandémia miatt kellett elhalasztani az átadást. Ujhülye a közösségi oldalon közvetített online eseményen azt mondta: ezt az elismerést minden évben olyan ember kapja, aki kiemelkedően sokat tesz Magyarország uniós tagságának megőrzéséért és az európai értékek hazai képviseletéért. „Félhomályban ring a bölcső, hiába is sír a költő, idegennek mondják, aki, magyarok közt európai” – idézte fel Bródy egyik dalszövegét a hazaáruló EP-képviselő.

Bródy János megtiszteltetésnek nevezte, hogy elsőként ő vehette át ezt az elismerést.

Mint mondta: Szent István óta minden nemes és nagy történelmi magyar személyiség az európai kultúrához és közösséghez akart tartozni. „Történelmünk nem mindig úgy alakult, hogy ez az összetartozás nyilvánvalóvá vált. Az Európai Unió a megoldás a legtöbb nyomasztó történelmi emlékre, amelyek ebben az országban még mindig fájdalmasan léteznek. A határok nélküli Európa képes a magyar kultúra részeit egyesíteni, az átjárást biztosítani. Azt, hogy a magyar kultúra összekapcsolódhasson és ezt politikai határok többet el ne válasszák” – fogalmazott az előadóművész.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató