2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Gizella királyné forrására bukkantak a pozsonyi erdőparkban

A Pozsonyi Városi Erdők közösségi oldalán értesített arról, hogy a Szép úton található egykori lőszerraktár területén végzet munkálatok során bukkantak rá az idillikus hangulatú Gizella-forrásra.
 
A kövekkel kirakott, névtáblával ellátott forrásra a pozsonyi erdőgazdálkodási vállalat munkatársai találtak rá.


 
A 130 esztendős forrás egyike annak a hét forrásnak, amelyeket még 1896 és 1907 között létesítettek a pozsonyi erdőparkban a millenniumi ünnepségek idején, amikor Magyarország fennállásának ezredik évfordulója alkalmából országszerte ünnepségsorozatok kerültek megrendezésre.
 
A köveken szépen fennmaradt a bevésett felirat.
 
A Gizella-forrásra nagyon elhanyagolt és kiszáradt állapotban találtak rá a városi erdők munkatársai, a forrás körberakott kövei már lehullottak.
 
Az erdőgazdálkodási vállalat szakemberei egy hivatásos restaurátor segítségével a forrást megtisztították az üledéktől, egyben a körberakott köveire kifaragott „Gizella – Forrás” feliratot is gondosan letisztították. A munkálatokról fényképeket is töltöttek fel a közösségi hálóra.
 
Habár a Gizella-forrás nem iható, ugyanakkor meghitt formája szépen kiegészíti a pozsonyi erdőpark új rekreációs területét.
 
A Pozsonyi Városi Erdők már 2019-ben elkezdte az új erdőút kiépítését a túrázók és kerékpárosok számára az egykori lőszerraktár területén Récse (Rača) - Karasznya (Krasňany) közelében. A projekt célja növelni a látogatók érdeklődését az erdei parkok iránt.
 
A Pozsonyi Városi Erdők a gondozásuk alá tartozó Szép út területén igyekeznek korlátozni a gépjárművek sebességét 30 km/órára, megjavítják a már meglévő parkolókat, emellett egy zóna kialakításán dolgoznak a gyalogosok számára, és az üdülőterületen levő bútorok (padok, grillek, kijelölt tűzrakóhelyek) javítását is kezdeményezték.
 
Forrás: ma7.sk

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató