2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Pfizeres oltópont lett a Drakula-kastélyban

Aki beoltatja magát, ingyen megnézheti a kínzóeszköz-kiállítást.

Oltópontot hoztak létre a törcsvári kastélyban az épületegyüttes üzemeltetői és a hatóságok, így bárki, aki odalátogat és román állampolgár, hétvégente beoltathatja magát – írja a Főtér.

Ehhez még internetes regisztrációra sincs szükség, bármely román állampolgár, aki a környéken jár, egyszerűen besétálhat, majd beadathatja a vakcinát. Ehhez csak a személyi igazolványra, és a beleegyező nyilatkozatot tartalmazó űrlap kitöltésére van szükség.

Az oltakozók egy oklevelet is kapnak, illetve ingyen látogathatják meg a kastélyban látható, középkori kínzóeszközöket felvonultató kiállítást.

Az oltóponton, amely péntekenként 14 és 20, szombatonként 10 és 20, vasárnaponként pedig 10 és 18 óra között tart nyitva, a Pfizer-BioNTech amerikai-német duó által gyártott vakcinával oltanak.

A kastélyt a köznyelv Drakula-kastélyként emlegeti, azonban Bram Stoker 19. századi amerikai író Vlad Tepes havasalföldi vajdával azonosított figurájának semmi köze nincs az épülethez.

A törcsvári kastélyt Nagy Lajos magyar király építtette 1377-ben. A trianoni döntés után, 1920-ban Karl Schnell brassói polgármester a Hohenzollern-családnak (a román uralkodócsaládnak) adta át a kastélyt. Miután Ilona hercegnő1931-ben férjhez ment Habsburg Antalhoz, a kastély a Habsburgokhoz került. A törcsvári kastélyt 1948-ban államosították, majd 2006 tavaszán a román kormány elrendelte visszaszolgáltatását, bár egyes politikusok vitatták, hogy törvényes volt Habsburg–Toscanai Domonkos tulajdonába adni a műemlékegyüttest.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató