2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Czeglédy Csaba polgári engedetlenségre buzdítja a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőket

Nem foglalok állást abban a kérdésben, hogy a vakcinák segítenek-e vagy sem – mondta a DK politikusa.

Terjedelmes Facebook-posztban ír arról Czeglédy Csaba, a DK szombathelyi képviselőjelöltje, a párt befolyásos tagja, hogy a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők „másodrendű állampolgárok” Magyarországon.

Írása szerint „újabb törésvonal mentén szakad ketté a magyar társadalom: vannak az igazolvánnyal rendelkezők, valamint az azzal nem rendelkezők”. Czeglédy szerint az utóbbiak dühe jogos, és mivel az „oltás nem kötelező”, ezért polgári engedetlenségre hívja azokat, akik nem rendelkeznek igazolvánnyal. 

Akit nem akarnak oltási igazolvány nélkül beengedni bármilyen helyre, dokumentálja az ellene elkövetett jogsértést

(tanúkkal, vásárlók könyvébe – panaszkönyvbe – való beírással vagy akár videófelvétel készítésével, ugyanis ez esetben a felvétel a jogsértés bizonyítéka, így készítése és felhasználása célhoz kötött), majd forduljon az Alapvető Jogok Biztosához az őt közvetlenül ért hátrányos megkülönböztetés miatt” – írja posztjában a DK politikusa. Szerinte az, hogy valaki oltott-e vagy sem, egészségügyi személyes adat, ezért

sem étteremben, színházban, sportrendezvényen senkinek nincsen joga ahhoz, hogy más egészségügyi személyes adatát megismerje.”

Írásában Czeglédy Csaba egyszer sem tér ki arra, hogy a kártyával nem rendelkezők az általa felvázolt helyzetet akár az oltás felvételével is megoldhatnák. Ezzel kapcsolatban csak annyit írt, „nem foglalok állást abban a kérdésben, hogy a vakcinák segítenek-e vagy sem”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató