2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Videókkal: A palesztinok egy zsinagógát gyújtottak fel, az izraeli hadsereg porig bombázott egy 13 emeletes lakóházat

Tovább fokozódik a konfliktus a Gázai övezetben és Izraelben, ahol folyamatosak a rakétatámadások – kedd este a Hamász palesztin szervezet már Tel-Avivot és környékét is bombázta. Közben az izraeli hadsereg lebombázott egy 13 emeletes toronyházat, amiben a Hamásznak is volt egy irodája.

Nem minden rakétát fogott meg a Vaskupola nevű védelmi rendszer. 

A Hamász tegnap estig már 1000 rakétát lőtt ki Izraelre. Találat érte Tel-Avivot is:

Képek a támadásról:

 
Tel-Avivban hatalmasak a károk. Repteret, olajfinomítót, és a elektromos erőművet is találat érte.

Az izraeli hadsereg (IDF) Gázában bombázott porig egy 13 emeletes házat.

Nem tudni, hogy hányan sérültek meg a támadásban, a lakóknak szóltak a bombázás előtt egy órával, hogy hagyják el az épületet.

 

Éjszaka a palesztin és zsidók lakta Lodban egy zsinagógát is felgyújottak.

A vegyes lakosságú városban (Lod) heves összecsapások alakultak ki.

Az izraeli rendőrök brutálisan megvertek egy palesztin férfit:

Vészhelyzetet hirdetett Izrael Lod városában, miután erőszakba torkollt az izraeli arabok demonstrációja – írja a BBC. A Tel-Aviv melletti városban kövekkel dobálták a tüntetők a rendőröket, akik riasztógránátokkal válaszoltak ezekre. A tüntetés egy férfi temetésével kezdődött, aki egy keddi demonstráció során vesztette életét.

Szerda reggel folytatódott Gáza bombázása:

A fellángolt konfliktus során eddig legalább 5 izraeli és 35 palesztin veszthette életét – közöttük 10 gyerek.

Ismét összeül az ENSZ BT

 Az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősséggel újabb ülést hívott össze szerdára az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán - közölték kedden diplomaták. Az újabb, zárt ajtók mögött tartandó ülést Tunézia, Norvégia és Kína kérésére hívták össze. Az első, Tunisz által kezdeményezett ülésen nem született határozat, mert az Egyesült Államok vonakodott "ebben a szakaszban" bármilyen szöveget elfogadni.

Tor Wennesland, az ENSZ közel-keleti közvetítője figyelmeztetett: Izrael és a Hamász "nagyszabású háború" felé halad. A diplomata felszólította a feleket, "haladéktalanul" vessenek véget az összecsapásoknak.

"Azonnal szüntessék be a tüzet. Ez az eszkaláció nagyszabású háború felé vezet. Egy gázai háború pusztító lenne, és az egyszerű emberek fizetnék meg az árát" - írta Twitter-üzenetében Wennesland.

Joe Biden amerikai elnök kedd este világosan értésre adta: a gyors megoldással nem kecsegető izraeli-palesztin konfliktus nem tartozik a számára elsődleges kérdések közé - írta az AFP francia hírügynökség az általa megkérdezett szakértőkre hivatkozva.

A Carnegie Endowment for International Peace agytröszt szakértője, Aaron David Miller volt amerikai közel-keleti főtárgyaló a hírügynökségnek kifejtette, hogy a "Biden-kormányzat úgy véli: kevéssé hasznos, kevéssé jövedelmező és politikai buktatókkal teli erőfeszítésekről van szó". A szakértő szerint a legjobb esetben az amerikai kormányzat az erőszak csillapításában reménykedhet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató