2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Gulyás Gergely bejelentette: május 28-tól újra lehet lakodalmakat tartani

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón arról beszélt, a mostani számításuk szerint a pünkösd utáni héten fogjuk elérni az 5 millió első oltást. A tervek szerint augusztusig a védettségi igazolványra szükség lesz. A miniszter elmondta, ha a járványügyi szempontok már nem szólnak mellette, ezt meg fogják szüntetni.

Tegnap is ülésezett a kormány, Gulyás Gergely elmondta, hogy az oltások száma közelít a 4,5 millióhoz. Ma megkezdődik a 16 és 18 év közötti fiatalok oltása, összesen 96 ezren regisztráltak ebből a korosztályból. A részükre félretett, de az oltásuk után megmaradt vakcinákat is eloltják, ez 144 ezer vakcinát jelent. Aki erről SMS-t kap, az erre foglalhat időpontot - mondta a miniszter.

A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten fogjuk elérni az 5 millió első oltást, ezért jövő heti ülésén fog a kormény további enyhítésekről dönteni. Az esküvőkkel kapcsolatban előkjészületekre van szükség, de bárhogy is alakulnak az oltások, 27-én éjféltől a lakodalmakat meg lehet tartani

- jelentette be.

A külföldön élú magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt, ennek a szabályozása most alakul. A terv az, ha valaki az oltást az EU, OECD, NATO valamely tagállamában, Oroszországban vagy Kínában kapta, akkor kaphat védettségi igazolványt.

A héten fontos esemény volt, hogy a WHO döntött a Sinopharm elismeréséről. A világszervezet ötödik vakcinakétn vette nyilvántartásba, és egyértelművé tette, hogy védettséget ad és minden korosztálynál használható.

Továbbra is jó esély van az Európa Bajnokságra, lassan a 18 év feletti lakosság 56 százaléka be lesz oltva, ez nagyon jó arány Gulyás szerint. Ma a hátralévő regisztráltakat, ha bármilyen vakcinát elfogadnának, egy nap alatt be lehetne oltani, de az oltás továbbra is önkéntes - tette hozzá. Úgy látják, hogy az 5 millió oltást május 26-28 között el lehet érni. Azonban egy idő után a regisztráltak elfogyhatnak, de bíznak abban, hogy még többen regisztrálnak.

Június elejére, legkésőbb június közepére előreláthatólag mindenkit be tudnak oltani, akik regisztráltak - mondta a miniszter. Az is látszik, hogy a társadalmi védettség jelentős mértékben nő, a halálozások száma radikálisan csökken, mégis mindenkit arra kérnek, hogy amíg nincs döntés a következő enyhítésről, addig mindenki a jelenleg érvényben lévő szabályokat tartsa be.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató