2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Háború szélén állnak: Szárazföldi akcióra készül az izraeli hadsereg Gázában

A légicsapások után szárazföldi akcióra készül az izraeli hadsereg a Gázai övezetben. A hadsereg ehhez a kormányzat jóváhagyását várja – értesült a Háárec.

A palesztin Hamász és az Iszlám Dzsihád a hétvége óta több mint másfél ezer rakétát lőtt izraeli településekre, köztük az elővárosokkal együtt 1,4 milliós Tel-Avivra. Ez jóval intenzívebb, mint a 2014-es konfliktus, akkor ötven nap alatt négyezer rakétát indított izraeli területek ellen az iszlamista fegyveres szervezet.

A kölcsönös rakétatámadásoknak eddig 90 halálos áldozata van. Heten izraeli, 83-an palesztin területen haltak meg, utóbbiak között palesztin források szerint 17 gyerek volt.

Az izraeli haderő beszámolói szerint a Hamász súlyos veszteségeket szenvedett, több katonai középvezetőjét és rakétakilövő állását elvesztette, és beomlott egy csempészalagútja is, amely a Gázai övezet és Izrael kerítéssel elzárt határa alatt haladt át. A beszámolók pontos adatait lehetetlen ellenőrizni, valójában a hadviselés pszichológiai részének is tekinthetők, amelynek célja a tájékoztatáson túl az is, hogy az ellenfelet mielőbb megadásra kényszerítse. Ennek fényében kell értelmezni azokat a jelentéseket, amelyek szerint a Hamászon belül az izraeli támadások hatására törésvonalak képződtek, és többen az Izrael elleni akció leállítását javasolják. (Ugyanígy és ugyanilyen okból lehetetlen ellenőrizni a civil és főként a gyerek áldozatokról szóló palesztin adatokat.)

Egyelőre azonban nincs jele annak, hogy a tűzszünet közel volna – bár a feszültség ellenére erre mégis napokon belül sor kerülhet. A Háárec információi szerint azonban szombat előtt ez nem áll az izraeli hadsereg szándékában, amely súlyosabb csapást akar mérni a támadást elindító Hamászra.

Eközben folytatódtak a zavargások az vegyes településeken. Előbb a Tel-Aviv közelében fekvő Lodban támadtak palesztin csoportok zsidó lakók házaira és gyújtottak fel egy zsinagógát, majd a héten több más városban is összecsapások voltak a rendőrség és a palesztin tüntetők között. Erőszakos utcai támadások azonban mindkét oldalról történtek. „Semi sem igazolhatja, ha egy zsidót léncselnek meg arabok, és azt sem, ha arabot lincselnek meg zsidók” – idézte a CNN Benjamin Netanjahut. A kormányfő mindenkit figyelmeztetett arra, hogy senki sem ragadhatja magához önkényesen az igazságszolgáltatás jogát.

A konfliktus azután tört ki, hogy ramadán utolsó péntekén a jeruzsálemi Templom-hegyen több tízezer palesztin gyűlt össze és barikádozta el magát, tiltakozva az ellen, hogy a kelet-jeruzsálemi Sejk Dzsarrában több palesztin családot kilakoltatnának egy évtizedes ingatlanper lezárásaként. A Gázai övezetet uraló Hamász – amely ugyanakkor a Palesztin Hatóság elnöke által vezetett Fatahhal is konfliktusban van – a hétvégén közölte, hogy ha az izraeli erőket nem vonják ki a Templom-hegyről és Sejk Dzsarrából, akkor rakétatámadásokat indít. Ennek elindulta után kezdődött meg a Gázát érő izraeli válaszcsapás. Az ENSZ és a nemzetközi közösség a feleket önmérsékletre szólította fel, a hangsúlyt inkább az izraeli oldal felelősségére helyezve. Ugyanakkor a magyar külügyminisztérium szerdán egyértelműen a palesztin támadásokat jelölte meg a feszültség okaként, és kiállt a jobboldali Benjámin Netanjahu kormánya vezette Izrael mellett.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató