2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Putyin: Hősként halt meg a kazanyi angoltanárnő

Szörnyű tragédiának és barbár bűncselekménynek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a május 11-én Kazany egyik iskolájában hét diák és két felnőtt halálát okozó iskolai lövöldözést.

„Azzal a tragédiával kezdjük, amely nemrég történt Kazanyban. Mint tudják, két napja szörnyű tragédia történt. A 175-ös számú gimnázium tanárai és az ott tanuló gyerekek voltak ennek a barbár bűncselekménynek az áldozatai” – mondta Putyin a csütörtöki kormányülés megnyitásakor, majd a kabinet tagjaival együtt egyperces néma csenddel emlékezett meg az áldozatokról.

„Ismételten mélységes részvétemet nyilvánítom a halottak hozzátartozóinak, a családoknak, amelyek a legdrágábbat, a gyerekeket, unokákat és szeretteiket veszítették el”

– mondta az orosz elnök.

Hangsúlyozta, hogy az érintett családok minden szükséges támogatást és segítséget megkapnak.

„Amit különösen szeretnék kiemelni: a tanárok és a gimnázium dolgozói a kritikus helyzetben hősiesen és a lehető legteljesebb mértékben professzionálisan viselkedtek. A gyerekeket úgy mentették, mintha a sajátjaik volnának, testükkel védve őket, ahogy ezt az egészen fiatal angoltanárnő, Elvira Ignatyeva is tette életét áldozva diákjaiért”

– mondta Putyin.

Felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is vannak hiányosságok az oktatási intézmények biztonságát illetően. Utasítást adott ezért a kormánynak, hogy dolgozzon ki egységes országos rendszert ezeknek az intézményeknek a védelmére, különösen ami a biztonsági intézkedéseket és a terrorista támadásokkal szembeni védelmet illeti. Megjegyezte, hogy jelenleg számos biztonsági kérdést a helyi hatóságok, valamint maguk az iskolák szabályoznak.

A kazanyi iskolának volt szerződése őrző-védő magáncéggel, ám mivel a koronavírus miatti hosszú kényszerszünet után épp csak megnyitottak az iskolák, az intézmény járványügyi szempontból helyesebbnek tartotta, ha az őrök csak később állnak munkába. Egy vészjelző azonban működött az iskolában, ennek a riasztónak köszönhető, hogy az iskola teljes területéről hamar kimenekült a diákok java, ezzel is csökkentve az veszélyét annak, hogy még több áldozatot szedhessen a merénylő. A támadáskor az épületben több mint 700 diák és az iskola mintegy 70 munkatársa volt.

A 175-ös számú kazanyi iskola volt diákja, Ilnaz Galjavijev kedden automata fegyverből nyitott tüzet az oktatási intézményben. A golyózáporban kilenc ember, köztük hét gyerek vesztette életét. További húsz gyerek és három felnőtt megsebesült.

A nyomozók szerint a gyilkos egy házi készítésű robbanószerkezetet is elhelyezett az épület első emeletén, amely az egyik szemtanú szerint a támadás előtt felrobbant.

A 19 éves Galjavijevet elfogták, és vizsgálati őrizetbe helyezték. A több ember sérelmére elkövetett emberöléssel vádolt férfi beismerte bűnösségét a bírósági meghallgatáson. A mészárlás előtti órákban egy közösségi oldalon arról posztolt, hogy hamarosan sokakat meg fog ölni.

Csütörtökön egy 17 éves fiút is őrizetbe vettek, Kazanytól ötezer kilométerre, az Oroszország távol-keleti részén fekvő Blagovescsenszkben, mert a tragédiát bemutató videó alá egy közösségi oldalon azt kommentelte, hogy ezt ő is megcsinálja másnap a saját iskolájában. Az őrizetbe vett fiú később azt mondta, csak viccelt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató