2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A lengyel rendőröknek azt tanítják, hogy a homoszexuálisok a társadalom kóros elváltozásai

A lengyel parlamentben lett ügy egy rendőrségi kézikönyv miatt. A liberális Lewica nevű párt képviselője, Agnieszka Dziemianowicz-Bąk a Szejmben követelt magyarázatot Jarosław Szymczykat országos rendőrfőkapitánytól, hogyan jelenhetett meg egy olyan rendőrségi kézikönyv, amely diszkriminálja az ország LMBTQ lakosait.



A legionowói Rendőrségi Oktatási Központ adta ki a „Társadalmi patológiák – Válogatott kérdések” című új kézikönyvet, amely az LMBTQ közösséget „a társadalom kóros elváltozásaként” határozza meg, a drogfüggőséggel és a koldulással egy szinten említve. A könyv ebben a sorban kifejezetten kiemeli a transzneműeket és a nem-bináris embereket.

A képviselő hangsúlyozta: az LMBTQ közösség nem egy ideológia, nem is egy betegség, hanem a tagjai emberek. Olyan emberek, akiket Lengyelországban rendszeresen diszkriminálnak, emiatt a rendőrség részéről különleges védelemre szorulnak. A rendőrségnek pedig kötelessége, hogy minden állampolgárt megvédjen nemre, politikai meggyőződésre, vallásra való tekintet nélkül.

Ezért felszólította a rendőrfőkapitányt és az érintett képzési központot vezető rendőrfőnököt, hogy tisztázzák, milyen kritériumok alapján hagyták jóvá a szóban forgó tankönyv használatát. Érvelése szerint azok, akik a leendő rendőröket kiképzik, felelősek a rendőrökkel kapcsolatba kerülő polgárok biztonságáért, ez a nagy felelősség pedig a rendőrfőkapitányt is érinti, ezért magyarázatot várnak tőle.

A párt korábban már egy törvényjavaslatot is benyújtott, amely módosítaná a büntető törvénykönyvet, és a homofóbia által motivált bűncselekményeket gyűlölet-bűncselekménnyé minősítené. Hiába került azonban a törvényjavaslat Szejmbe, az elfogadása nem halad előre.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató