2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Oroszország nem tartja többé baráti államnak az Egyesült Államokat és Csehországot

A pénteki döntés értelmében Csehország legfeljebb 19 helyi munkaerőt foglalkoztathat, az Egyesült Államok egyet sem.

A barátságtalan államokat tartalmazó listára Vlagyimir Putyin orosz elnök április 23-án aláírt rendelete alapján olyan országok kerülnek, amelyek „barátságtalan cselekedeteket hajtottak végre az Oroszországi Föderációval, annak állampolgáraival, illetve jogi személyeivel szemben, intézkedéseket (ellenintézkedéseket) hozva ellenük”.

Mit is jelent a döntés?

Az orosz elnök rendelete alapján az érintett országok vonatkozásában korlátozhatják, illetve teljesen megtilthatják, hogy Oroszország területén toborozzanak munkatársakat a nagykövetségeikbe, konzulátusaikba, illetve egyéb képviseleteikbe.


A pénteki döntés értelmében Csehország legfeljebb 19 helyi munkaerőt foglalkoztathat, az Egyesült Államok egyet sem.

 

A TASZSZ orosz hírügynökség a döntés kapcsán felidézte, hogy Washington ismételten szankciókkal sújtotta az utóbbi években Oroszországot, utoljára április közepén fogadott el büntetőintézkedéseket. Csehország esetében az indok az, hogy április 17-én kiutasított 18 orosz követségi alkalmazottat, akiket diplomáciai fedettségben dolgozó hírszerzőknek minősített. Prága szerint az orosz különleges szolgálatoknak közük volt egy csehországi lőszerraktárban 2014-ben bekövetkezett, két emberéletet követelő robbanáshoz. Hat másik közép- és kelet-európai ország szolidaritásból szintén kiutasított orosz diplomatákat, amire Oroszország a kölcsönösség elve alapján tükörintézkedésekkel reagált.

(MTI)


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató