2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Több európai fővárosban tüntettek az izraeli légicsapások ellen

A hatósági tilalom ellenére több százan tüntettek szombaton Párizsban az izraeli hadsereg Gázai övezeti légicsapásai ellen, a biztonsági erők könnygázzal és vízágyúval oszlatták a demonstrálókat. Hasonló megmozduláson csaptak össze tüntetők a biztonsági erőkkel Berlinben is, illetve Londonban és Madridban is tüntettek Izrael katonai műveletei ellen.

Mintegy 4200 rendőrt állítottak szolgálatba Párizsban a tüntetés miatt; a környéken az üzletek tulajdonosainak a hatóságok azt tanácsolták, hogy zárják be boltjaikat. A demonstrációt eredetileg a nakba napja alkalmából tartották volna május 15-én. A nakba arabul katasztrófát jelent, és a palesztinok Izrael állam 1948-as megalapítására utalnak a szóval. Ezen a napon minden évben tüntetéseket tartanak.

TÜNTETÉSEK FRANCIAORSZÁGBAN ÉS BERLINBEN

Gérald Darmanin francia belügyminiszter csütörtökön megtiltotta, hogy a fővárosban szombaton demonstrációkat tartsanak a legújabb közel-keleti konfliktussal összefüggésben, arra hivatkozva, hogy az ilyen jellegű megmozdulások 2014-ben súlyosan megzavarták a közrendet. Más franciaországi nagyvárosokban békés megmozdulásokat tartottak a palesztin ügy mellett. Berlinben nagyjából 3500 tüntető vonult az utcákra, hogy tiltakozzon a közel-keleti erőszak ellen. A demonstrálók palackokkal, kövekkel és petárdákkal hajigálták a rendőröket, akik paprika-spray-vel próbálták oszlatni a tömeget.

PALESZTIN ZÁSZLÓKAT LENGETTEK LONDONBAN

Londonban is tartottak szombaton megmozdulást a palesztinok mellett: a tüntetők azt követelték a brit kormánytól, hogy járjon közben az izraeli légi csapások leállítása érdekében. Egyesek azt szorgalmazták, hogy London függessze fel Izrael katonai, anyagi és diplomáciai támogatását.

Palesztin zászlókat lengettek, és a palesztin területek izraeli megszállás alóli felszabadítását követelő táblákat emeltek a magasba. Demonstráló menetet szervezett a Hyde Parkon keresztül több palesztinpárti csoport. Madridban mintegy 2500-an tüntettek a palesztinok mellett.

Jeruzsálem, a palesztinok örökös fővárosa


–  hirdette a demonstrálók egyik transzparense. A palesztin zászlókba burkolózó fiatalok azt követelték, hogy Európa szakítsa meg az együttműködést Izraellel.

Matteo Salvini is megosztott egy videót Milánóból:

Brüsszel:

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató