2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

A homofóbia elleni kiállásra szólít fel az Európai Unió

Minden emberi lény szabadon születik, és egyenlő méltósága és joga van

– így kezdődött az Európai Unió külügyi főképviselőjének nyilatkozata a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapon tegnap. Josep Borrell felhívta a figyelmet arra, hogy “a világon továbbra is számos ember szembesül nap nap után erőszakkal, kirekesztéssel és megkülönböztetéssel valós vagy vélt nemi irányultsága és nemi identitása vagy nemi jellemzői miatt”.



A külügyi főképviselő az EU nevében tett állásfoglalásában szerepel az is, hogy az EU-t “különös aggodalommal tölti el, hogy az azonos neműek közötti, beleegyezésen alapuló kapcsolatot 69 országban bűncselekménynek tekintik, és közülük 11 országban továbbra is halálbüntetést von maga után a homoszexualitás".

Borrell szerint a Covid–19-világjárvány hatására még intenzívebbé vált az LMBTI-személyekkel szembeni erőszak és megkülönböztetés, amely egyebek mellett kapcsolati erőszak, online és offline gyűlöletbeszéd és gyűlölet-bűncselekmények formáját ölti.

Az LMBTI-személyek az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele során gyakran szembesülnek megbélyegzéssel és megkülönböztetéssel. A világjárvány ezenfelül a civil társadalom mozgásterének beszűkülését vonta maga után, és nőtt az LMBTI-személyek jogai mellett síkra szálló emberijog-védők önkényes letartóztatásának és fogva tartásának, az ellenük elkövetett fizikai támadásoknak, illetve az ezekből fakadó pszichológiai trauma eseteinek a száma

– jelentette ki a főképviselő, hozzátéve, hogy az ilyen cselekmények elfogadhatatlanok, és az EU hangsúlyozza a büntetlenség megszüntetésének fontosságát. Az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke,

Věra Jourová elmondta:

A szexuális és nemi sokszínűség megünneplése során tisztában vagyunk azzal a kemény igazsággal, hogy a diszkrimináció, a gyűlölet és az erőszak túl sokak számára marad valóság, pusztán azért, amiért léteznek.

Tavaly az Európai Bizottság stratégiát fogadott el az LMBTIQ személyek egyenlőségének és biztonságának javítása érdekében. Jelenleg az Európai Bizottság azon a javaslaton dolgozik, hogy az EU bűncselekményeinek listáját kiterjesszék az LMBTIQ személyekre irányuló gyűlölet-bűncselekményekre is.

Ez a nap felhívás a diszkrimináció elleni fellépésre és az LMBTIQ emberek egyenlőségének megerősítésére

– mondta Helena Dalli esélyegyenlőségért felelős biztos. Az Európai Bizottság erre a napra szivárványszínekkel világította meg központját, a Berlaymont nevű épületet Brüsszelben. Szivárványos lobogókat helyeztek el az Európai Parlament brüsszeli, luxemburgi és strasbourgi épületein is.

A fejlődés nem egyenletes, a hozzáállás lassan változik, és az LMBTI-embereket érintő diszkrimináció továbbra is mélyen beágyazódik egyes európai társadalmakba

– figyelmeztetett Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató