2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Dobrev: Nem elég legyőzni Orbánt, egy telepített aknákkal telerakott akadálypályán kell majd az országot kormányozni

Nemcsak győzni kell, de egy „aknákkal telerakott akadálypályán” kell 2022-án kormányoznia a jelenlegi ellenzéknek. Ehhez pedig óriási kormányzási tudásra és tapasztalatra van szükség – mondta a Nyugati Fénynek adott interjújában Dobrev Klára.

"Azért indulok, mert hiszek a győzelemben. A magyar közélet már évek óta attól harsog, hogy nem elegendő legyőzni Orbánt, mert ha sikerre akarjuk vinni Magyarországot, akkor egy telepített aknákkal telerakott akadálypályán kell majd az országot kormányozni, és ehhez óriási kormányzási tudásra és tapasztalatra van szükség. Én erre vállalkozom, és készen állok rá minden tudásommal és tapasztalatommal, hogy megfeleljek ennek az elvárásnak"

- jelentette ki Dobrev a lapnak adott interjújában.

Annak kapcsán, hogy milyen elszámoltatást tervez, elmondta, hogy alkotmányjogászokkal együtt állítanak össze egy pontos menetrendet, amely lehetővé teszi az „elorzott állam” visszaszerzését és a magyar lakosság szolgálatába állítását. "Először is, véget vetünk annak, hogy a kampányban sok szó esik az igazság megteremtéséről, majd utána nem történik jószerivel semmi. Pedig ahol nincs igazság, ott nincs béke sem. […] Ha Magyarországon az igazságszolgáltatás a kormányváltás után sem vonatkozik újkori történelmünk legnagyobb bűnözőire, akkor joggal és okkal bukunk meg" - hangsúlyozta a DK miniszterelnök-jelöltje.

Dobrev Klárának meggyőződése, hogy Orbán Viktor jelenlegi támogatói között igen szép számban vannak jószándékú, a hazájukat szerető emberek, ha egy nyilvános és a bizonyítékokat alaposan mérlegelő eljárások végén megértik, hogy

„Orbánék rútul becsapták őket”.


Arra a kérdésre, hogy van-e forgatókönyve arra, hogy a pártok háttéralkuja ne szabotálja el a valódi számonkérést, Dobrev elmondta, hogy ha az intézmények nem elég erősek, az számos módon nyújt lehetőséget háttéralkuknak, mutyiknak, egymás kimosására. "Azokban az országokban, ahol visszaszorult a korrupció, sem feltétlenül jobbak az emberek, de ott jobban félnek az intézményektől. Ezekben az országokban az intézmények börtönbe juttatják a korrupciót elkövető politikusokat, és nincs ember a földön, aki meg tudná védeni őket. Ezért hirdetünk mi korrupciós válsághelyzetet, belépünk az Európai Ügyészségbe és olyan intézményeket fogunk felépíteni, ahol használjuk a máshol már hatékonyan működő garanciákat" - magyarázta Dobrev.

Dobrev szerint a koalíciós kormányzáshoz arányérzék kell, alázat és határozottság, kompromisszumkészség ugyanakkor világos szándékú erős vezetés. "És sok-sok megbeszélés, amely persze így hosszadalmasabb, mint a hipp-hopp meghozott döntések, ám az így kiérlelt döntések megalapozottabbak, jobbak lesznek. Orbán elhitette Magyarországgal, hogy a vita rossz dolog. A valóság azonban az, hogy a vita tud rendkívül gyümölcsöző lenni, mert egymás érveire és gondolataira odafigyelve lehet a szereplőket legyőzés helyett partnerré tenni az elért megoldásokban" - mondta Gyurcsány felesége.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató