2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Itt a dráma: "Európa szivárványtérképén" nagyon rossz helyen állunk

Május 17-én publikálta az ILGA-Europe, a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex szervezeteket tömörítő ernyőszervezet a kontinens szivárványtérképét. A vizsgált 49 ország között hazánk az alsó harmadban foglal helyet, és az adatokból kiderül, hogy az LMBTQ jogok területén már Albánia, Koszovó és Bosznia-Hercegovina is megelőzi Magyarországot.



A szervezet 2009 óta minden évben május 17-én, a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapon teszi közzé az országjelentéseken alapuló térképét (Rainbow Europe Map and Index), ahol az egyes országokat egy 0-100% közötti skálán rangsorolja (az emberi jogok súlyos megsértésétől, diszkriminációtól az emberi jogok tiszteletben tartásáig, a teljes egyenlőségig terjed a skála). Idén Magyarország a százból mindössze 33 százalékot ért el.

Hat témakörben összesen 72 szempontot vizsgálnak minden évben, ezekből áll össze a végső eredmény. Nálunk főleg a családjogi témakörre járó 28% (egyenlő házasság alkotmányos tiltása, közös örökbefogadás tiltása) és a nem jogi elismerése témakörére járó 0% (ezen a területlen a vizsgált 15 szempontból egyet sem képes teljesíteni az ország) befolyásolja az eredményeket.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató